Cum se desfasoara unul dintre cele mai ciudate festivaluri de artificii din lume

In aproape toate tarile din lume, cuvantul “artificii” are aceeasi semnificatie: acele articole pirotehnice care sunt lansate de la sol si explodeaza in aer, luminand cerul in mii de culori, insotite de efecte sonore puternice. Din Islanda pana in Australia si din Statele Unite ale Americii pana in Africa de Sud, acestea sunt folosite de Anul Nou, in timpul concertelor sau al festivalurilor de profil, la aniversari, nunti, botezuri sau chefuri alaturi de prieteni. Aceeasi notiune mai este folosita si pentru a defini micile articole care pot fi tinute in mana sau infipte in tort si care sclipesc timp de cateva zeci de secunde.

Totusi, de ce am mentionat la inceputul articolului ca aceasta este definitia in “aproape” toate tarile? Pentru ca exista un loc in care artificiile au cu totul alta forma, dimensiune si mod de manifestare! Este vorba despre o tara exotica, recunoscuta pentru ciudateniile sale. Acolo, cel mai apreciat si consumat fruct are un miros puternic de animal mort, iar turistii nu au voie nici macar sa il transporte cu taxiul. Tot acolo, poti ajunge sa fii inchis pentru cateva minute intr-o cusca alaturi de un tigru sau poti inota catre o insula locuita numai de maimute.

Vorbim despre Thailanda, tara in care oamenii merg mai mult cu tuk-tuk-ul decat cu masinile personale, iar mancarea nu se comanda de la restaurant, ci de la gheretele pe roti, care se plimba non-stop pe strazile din Bangkok. La farmecul aparte si exotismul acestei tari contribuie insa si festivalurile pirotehnice, care au o desfasurare cu totul diferita decat cele din Europa, America sau chiar Singapore ori Japonia. Asta pentru ca, in Thailanda, artificiile au forma unor roti gigantice, care sunt aprinse in mijlocul unui camp, se lanseaza cu viteza in aer si explodeaza la cateva sute de metri inaltime.

Daca participi la un astfel de festival al artificiilor, in primul rand vei fi frapat de distanta foarte mare la care stau spectatorii fata de locul lansarii materialelor pirotehnice. Totusi, aceasta devine perfect explicabila in momentul in care realizezi cat de mari sunt rotile care urmeaza sa fie aprinse. Dupa ce dau foc fitilurilor, localnicii incep sa fuga spre adapost, pentru a nu fi surprinsi de “eruptia” de fum. In doar cateva secunde, roata gigantica incepe sa se invarta si se lanseaza spre vazduh, lasand in urma sa o coloana de fum incolacita, amintind de o spirala de ADN.

Farmecul acestui festival al artificiilor consta in faptul ca rotile nu sunt nici pe departe profesionist realizate si nu exista niciun indiciu asupra felului in care acestea se vor manifesta odata aprinse. Cele mai multe isi iau zborul in plan vertical, insa unele dintre ele pornesc pe diagonala si se opresc in copaci, in timp ce altele nici macar nu decoleaza si se rotesc de mii de ori pe sol, invaluind tot locul de desfasurare a festivalului in fum.

Cu toate acestea, avand in vedere ca spectatorii sunt asezati la mare departare de artificii, nu exista niciun risc sa fie raniti, iar singurul “efect” pe care un astfel de festival il are asupra acestora, localnici si turisti deopotriva, il reprezinta relaxarea si buna dispozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *