De ce avem nevoie de servicii notariale în era internetului

Progresele tehnologice permit oamenilor să găsească modalităţi mai eficiente de a face lucrurile, iar aceste procese oferă rezultate pozitive. În zilele de astăzi, utilizatorii de internet sunt capabili nu doar să facă o simplă achiziție a unui produs online, ci să întocmească o ipotecă la domiciliu, să obțină un împrumut auto, să întocmească un testament și să finalizeze alte tranzacții pe care nimeni nu le-ar fi crezut posibile, acum câțiva ani. 

Cu toate acestea, în ciuda ușurinței de gestionare a afacerilor online, există încă standarde legale care necesită servicii notariale pentru executarea documentelor relevante. În plus, există o serie de motive pentru care ar trebui să se ia în considerare serviciile unui notar public. Iată de ce oamenii au încă nevoie de servicii notariale în era internetului:

Care este rolul notarului public?

Un notar public este o persoană independentă şi imparţială care redactează și legalizează acte și proceduri notariale în acord cu voința părților și în limitele impuse de lege. Intenția legalizării este descurajarea fraudei de către cei care semnează acte, astfel încât verificarea corectă a identității este o sarcină cheie pentru serviciile notariale. 

Un notar evaluează, de asemenea, disponibilitatea semnatarului de a semna documentul fără amenințări sau intimidări și se asigură că semnatarul este conștient de conținutul documentelor. Aşadar,  rolul unui notar este încă esențial în era internetului. Aceste sarcini trebuie îndeplinite de notar în timp ce se află în prezența fizică a semnatarului. Evident, acest lucru nu este valabil pentru tranzacțiile online, cu toate acestea serviciile notariale nu dispar.

Legea poate solicita un notar public

Există anumite documente care trebuie legalizate, chiar dacă majoritatea tranzacțiilor, negocierilor și comunicărilor au loc online. Cerințele exacte variază în funcție de ţară, dar cu siguranţă, oriunde în lume este nevoie de servicii notariale pentru a executa:

 • Documente legate de transmiterea unui imobil, inclusiv ipotecă, acte și orice alte acorduri;
 • Testamente și anumite documente de planificare imobiliară;
 • Acorduri prenupțiale;
 • Legalizarea copiilor de pe înscrisuri;
 • Contracte și alte acte juridice;
 • Împuterniciri pentru proprietate;
 • Procuri de asistență medicală.

Alte situaţii în care serviciile notariale trebuie luate în considerare 

Frauda este răspândită în tranzacțiile online, deci există situații în care oamenii trebuie să apeleze la serviciile unui notariat in sector 1, Notariat Birzu, pentru a se asigura că semnatarul documentului este cine pretinde a fi. Consultarea unui notar profesionist ar fi utilă în astfel de tranzacții online, cum ar fi:

 • Cumpărarea / vânzarea unui vehicul, pentru a verifica titlul și proprietatea;
 • Tranzacții online pentru cumpărarea / vânzarea de produse scumpe;
 • Contracte pentru împrumuturi personale; 
 • Acorduri de afaceri.

În concluzie, apelarea la serviciile unui notar public este necesară, ori de câte ori există riscul de fraudă – indiferent dacă este online sau nu. Confortul și rapiditatea finalizării tranzacțiilor online atrag multe persoane care doresc să tranzacționeze afaceri în acest mediu. Dar este important ca oamenii să înţeleagă că cerințele legale pentru serviciile notariale nu dispar pur și simplu, chiar dacă unele documente pot fi efectuate online. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *