De ce este importantă reciclarea?

Reciclarea materialelor refolosibile reduce drastic consumul resurselor naturale (petrol, apă, energie) precum şi nivelul emisiilor nocive în aer: Iată numai câteva exemple:

  • 1 tonă de hârtie recuperată salvează 17 arbori maturi care produc în fiecare oră oxigenul necesar pentru 900 de oameni
  • 1 tonă masa plastică recuperată economiseşte 8 tone petrol
  • deşeurile biodegradabile pe care le generează o gospodărie pot deveni pământ fertil pentru flori, gazon, spaţii verzi, grădină de zarzavat sau pot acoperi rănile pământului făcute de construcţii – demolări, de alunecări de teren sau de eroziune.

De asemenea, reciclarea diminuează fenomenul de poluare.

Faţă de alte metode ecologice, reciclarea este cea care presupune cel mai mic efort din partea societății. Deşeuri menajere trebuie însă sortate înainte de a le arunca în containere separate pe tipul de deşeu acceptat (plastic, sticlă, hârtie etc).

Aproape 45 % din deşeurile casnice sunt ambalaje şi materiale reciclabile. Această cantitate a crescut în ultimii ani şi va creşte în continuare.

Ce putem recicla?

HÂRTIE/CARTON

Hârtia este cel mai frecvent deşeu întâlnit în mai toate sferele de activitate şi constituie o importanţă sursa de fibre de celoloza. Sub forme diferite (hârtie de scris, hârtie de ambalaj, ziare, reviste, cataloage, deşeuri poştale, cutii sau alte ambalaje din carton simplu şi ondulat de la produsele cosmetice, electrocasnice, pentru băuturi, inclusive ambalajele de tip TetraPak, etc.), hârtia ocupa aproximativ 41% din totalul gunoiului menajer pe care îl producem astăzi.

Ştiaţi că…

– Hârtia se biodegradeaza mult mai uşor decât plasticul pentru că este fabricată din celuloză?

– Fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci?

– Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 pungi de hârtie?

– Hârtia şi cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori?

– Ziarele conţin hârtie reciclată în proporţie de 50%?

– Săptămânal peste 500 000 de copaci sunt folosiţi pentru producerea a 2/3 din ziarele care nu vor mai fi reciclate niciodată?

Materiile prime utilizate prin fabricarea hârtiei sunt: lemnul, celuloză, hârtia veche. Hârtia reciclată permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate şi a 90 % din cantitatea de apă (300 l) necesară pentru producerea a 1 kg de hârtie albă. De asemenea, prin reciclarea deşeurilor de hârtie se elimină clorul toxic necesar producerii hârtiei albe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *