Să ai un copil este unul dintre cele mai uimitoare lucruri care i se pot întâmpla unei femei, dar este și unul dintre cele mai solicitante din punct de vedere fizic și emoțional. Este important să vă acordați timp să vă recuperați după nașterea copilului dumneavoastră. Iată câteva sfaturi despre cum să faci exact asta:
1. Odihnește-te din plin. Aceasta poate părea o faptă imposibilă cu un nou copil în casă, dar este important să încercați să dormiți cât mai mult posibil. Corpul tău trece prin multe schimbări și are nevoie de timp pentru a se vindeca.
2. Mănâncă sănătos și bea multe lichide. Din nou, acest lucru poate fi dificil cu un nou copil, dar este important să vă alimentați corpul cu alimente hrănitoare și să rămâneți hidratat.
3. Profită de ajutorul familiei și prietenilor.
La ce să vă așteptați: fizic și emoțional
După nașterea unui copil, este normal ca mamele să se simtă obosite și copleșite.
Este important să te odihnești când poți și să bei multe lichide. De asemenea, este important să mănânci bine și să eviți alimentele procesate.
În timp ce vă recuperați după naștere, este important să urmați o dietă nutritivă și să evitați alimentele procesate. Mâncatul sănătos vă va ajuta să vă vindecați mai repede și să vă simțiți mai bine în general.
Alimentele procesate sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi nesănătoase, care pot contribui la inflamație și întârzie vindecarea. Așadar, în timp ce vă recuperați după naștere, asigurați-vă că mâncați multe fructe proaspete, legume și cereale integrale. Și bea multă apă pentru a-ți menține corpul hidratat și funcțional optim.
Din punct de vedere emoțional, este normal să simți o serie de emoții, de la bucurie la tristețe la anxietate. Este important să vorbești despre cum te simți cu partenerul tău sau cu un prieten de încredere sau chiar cu un psiholog. Dacă te simți copleșit, nu-ți fie teamă să ceri ajutor.
Ai grijă de tine: somn, dietă și exerciții fizice
Să ai un copil este una dintre cele mai uimitoare și mai schimbătoare experiențe prin care poate trece o persoană. Poate fi, de asemenea, una dintre cele mai provocatoare, atât fizic, cât și emoțional. Iată câteva sfaturi despre cum să ai grijă de tine în această perioadă, astfel încât să poți fi cel mai bun pentru noul tău pachet de bucurie.
Dormi când copilul tău doarme. Aceasta poate părea o sarcină imposibilă, dar este important să încercați să vă odihniți cât mai mult posibil. Corpul tău trece prin multe schimbări și are nevoie de tot restul pe care îl poate primi.
Mâncați mese sănătoase și hrănitoare. Este tentant să apuci tot ce este rapid și ușor atunci când ești epuizat, dar corpul tău are nevoie de hrana adecvată pentru a-și reveni după naștere și pentru a susține creșterea bebelușului.
Fă sport regulat
Una dintre cele mai mari provocări este să găsești timp și energie pentru a face mișcare. Este important să faceți niște exerciții în fiecare zi pentru a vă ajuta să vă recuperați după naștere și să vă simțiți cât mai bine.
Iată câteva sfaturi pentru a se potrivi într-un antrenament zilnic:
1. Treziți-vă devreme și încadrați-vă într-un antrenament rapid înainte ca bebelușul să se trezească.
2. Folosiți-vă pauza de prânz pentru a merge la plimbare sau pentru a face jogging în jurul blocului.
3. Du-ți copilul la plimbare cu căruciorul seara, după cină.
4. Alăturați-vă unui curs de fitness pentru mămici, astfel încât să vă puteți antrena și să socializați în același timp.
5. Accelerarea recuperării prin kinetoterapie
O modalitate de a ajuta la accelerarea recuperării este prin kinetoterapie. Acest lucru vă poate ajuta să vă recăpătați forța și nivelul de energie, precum și să vă îmbunătățiți flexibilitatea și gama de mișcare.
Dacă căutați modalități de a vă accelera recuperarea dupa nastere, discutați cu medicul dumneavoastră dacă kinetoterapia ar putea fi potrivită pentru dvs.
Când să căutați ajutor: semne de depresie postpartum
După nașterea unui copil, este obișnuit ca noii părinți să se simtă copleșiți și epuizați. Cu toate acestea, pentru unii, aceste sentimente pot fi mult mai intense și pot dura săptămâni sau luni, interferând cu capacitatea lor de a avea grijă de copilul lor și de ei înșiși. Aceasta este cunoscută sub numele de depresie postpartum.