De ce este nevoie ca toate instrumentele de masura sa fie etalonate

De la umplerea unui rezervor cu benzina, la cuantificarea consumului de apa sau folosirea unui ceas bine potrivit, cu totii depindem in fiecare zi de utilizarea unor instrumente de masura. Pentru ca acestea sa functioneze in parametri optimi este nevoie sa fie etalonate.

Etalonarea reprezinta compararea rezultatelor afisate de un instrument de masura cu un etalon. Iata in continuare care sunt principalele motive pentru care instrumentele de masura trebuie etalonate:

1. Pentru a nu scoate la vanzare produse neconforme. Daca o piesa din linia de productie este verificata cu ajutorul unui instrument de masura neetalonat, exista riscul ca unul sau mai multe produse neconforme sa treaca de verificare si sa ajunga sa fie utilizate de clienti. Pentru ca in departamentul de cercetare sa fie efectuate numai masuratori corecte si pentru a nu valida un produs neconform, masuratorile trebuie efectuate cu precizie.

2. Pentru a respecta prevederile din contract. Multe companii fac parte din grupuri internationale si sunt obligate prin contract sa isi etaloneze instrumentele de masura la intervale stabilite de timp.

3. Pentru a preveni orice defectiune. Efectuata la intervale regulate, etalonarea poate detecta neconformitati. Neidentificarea acestora poate duce la pierderi uriase atat de bani, cat si de timp.

Etalonarea regulata ajuta la pastrarea in conditii optime a instrumentelor de masura si la obtinerea unor rezultate fiabile in proiectare, productie, dar si in controlul calitatii. Iata in continuare cand trebuie efectuata etalonarea unor instrumente de masura:

1. La recomandarea producatorului. De obicei, producatorii recomanda anumite intervale de etalonare pentru instrumentele de masura pe care le comercializeaza.

2. Dupa un incident. Dupa ce instrumentele de masura sufera lovituri, pagube sau sunt conectate la surse de alimentare cu fluctuatii de tensiune, trebuie obligatoriu etalonate.

3. La intervale regulate. In functie de frecventa utilizarii, a mediului de lucru, a importantei piesei masurate sau a pagubelor materiale care ar putea aparea in urma masurarii gresite, instrumentele de masura pot fi etalonate lunar, semestrial sau anual.

4. In functie de cerintele companiei. Multe companii accepta doar masuratori efectuate cu instrumente de masura etalonate.

5. Inaintea inceperii unui proiect nou. Fiecare proiect nou trebuie sa porneasca de la premise sigure.

Un alt aspect important este locul in care se etaloneaza instrumentele de masura. Cea mai frecventa practica a companiilor sau a specialistilor din domeniul tehnic este sa apeleze la laboratoare de etalonare. Acestea trebuie alese cu grija, dupa cateva criterii importante:

– laboratorul sa fie acreditat ISO 17025 de catre o organizatie recunoscuta ILAC si care sa fi semnat pactul MRA;

– laboratorul sa elibereze un certificat de etalonare conform ISO 17025;

– laboratorul sa detina echipamentele necesare si adecvate pentru a efectua etalonari;

– laboratorul sa aiba o experienta indelungata in respectivul domeniu de etalonare;

– domeniile acreditate ale laboratorului sa fie specificate in certificatul de acreditare.

Numai prin intermediul etalonarii, un instrument de masura pastreaza calitatea si fiabilitatea produsului si protejeaza investitia facuta in momentul achizitionarii acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *