De ce trebuie să reciclăm hârtia și cartonul?

Hârtia și cartonul sunt reciclate la scară largă de ceva ani încoace deja. De asemenea, hârtia sau cartonul care sunt reciclate, se pot regăsi peste tot. Se pot regăsi în prosoape, reviste, dar și în mod natural în ambalajele sau cutiile pe care le folosim. Și acest lucru este un lucru bun, deoarece grație beneficiilor aduse de reciclare carton, consumăm mai puține materii prime naturale și reducem și emisiile de CO2.

De ce ar trebui deci să reciclăm hârtia și cartonul?

Reciclând hârtia și cartonul, avem nevoie de mai puține materii prime naturale. Acest lucru necesită de altfel,  și mai puțină energie. Pentru a se limita consumul de apă, firmele care se ocupă de reciclare, depun mai multe eforturi pentru a refolosi apa care este necesară în timpul producției.

Dar, hârtia nu poate să fie reciclată la infinit. După fiecare tratament, calitatea fibrelor de lemn care o compun, poate să scadă. Fibrele, pot să fie folosite, în medie de la cinci până la șapte ori. Pentru a se mări calitatea produsului final, se mai pot adăga și noi fibre. Cu cât calitatea dorită este mai mare, cu atât se pot adăuga mai multe fibre.

Dacă selectăm mai bine, putem recicla mai bine. Reciclarea hârtiei sau a cartonului poate să fie perturbată de prezența unor altor materiale, precum plasticul sau metalul. Murdăria sau grăsimea de exemplu, care pot proveni de la resturile materiale pot să complice procesul de reciclare.

Cu cât calitatea hârtiei sau a cartonului de reciclat va fi mai mare, cu atât va fi mai mare și calitatea hârtiei reciclate.

Nu uita însă, ca atunci când vrei să selectezi pentru colectare ambalajele din carton, să le aplatizezi și să înlături părțile cu grăsimi sau cele umede.

Hârtia și cartonul care sunt reciclate, se regăsesc peste tot. Ziarele și revistele sunt aproape întotdeauna tipărite pe hârtie reciclată. Blocnotesurile, caietele, hârtiile de desen sau hârtiile pentru tipar sunt adesea realizate din hârtie reciclată. În cele din urmă, șervețelele, prosoapele de hârtie și rolele de hârtie igienică conțin în cea mai mare parte hârtie reciclată.

Cartonul reciclat se găsește, printre altele, în cutiile de ambalare și cutiile de carton – în tot ceea ce este folosit pentru depozitarea lucrurilor, pentru a le expedia sau pentru a le proteja. Există însă și produse în care nu ne-am fi așteptat să existe hârtie/carton reciclat, precum jocurile de societate, coșurile de gunoi sau coșurile de depozitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *