DIY (Do it yourself) este un concept care, cel putin la americani, exista de cateva zeci bune de ani si a prins contur si in Romania, dupa Revolutie. Totusi, odata cu pandemia de coronavirus, a avut loc o adevarata „explozie” a acestei idei, conform careia fiecare trebuie sa se descurce sa realizeze anumite sarcini, fara ajutorul profesionistilor in domeniu, mai ales in conditiile in care apropierea fizica de persoane nefamiliare nu era recomandata din punct de vedere sanitar. Cu toate acestea, exista cateva situatii in care apelul la experti este absolut obligatoriu, iar una dintre ele se refera la montajul unor automatizari de porti batante.
In cazul in care abia te-ai mutat la curte sau ai decis sa inlocuiesti vechile porti cu unele moderne, batante, ai facut alegerea potrivita, intrucat acestea se numara printre cele mai populare si apreciate la nivel mondial. Daca, insa, vrei sa profiti la maximum de functionalitatea unui astfel de produs, e necesar sa instalezi si automatizari, pentru a le putea controla din telecomanda, indiferent de care parte a lor esti: in exterior (in masina si doresti sa intri) sau in interior (in casa si astepti oaspeti). Un kit pentru deschidere si inchidere automata costa cateva mii de lei, prin urmare nu reprezinta un efort financiar deosebit, avand in vedere, in primul rand, utilitatea si, in al doilea rand, durata indelungata de folosinta.
In schimb, efortul de montaj al automatizarilor de porti batante, in lipsa unor cunostinte temeinice, poate fi in zadar. Tocmai de aceea, recomandarea noastra este sa contactezi o echipa precum a celor de la shop-security.ro, magazin online de unde poti comanda si kit-ul propriu-zis. Acestia se vor deplasa la proprietatea ta si vor finaliza operatiunea de instalare in cel mai scurt timp si, mai important, la calitate maxima, asigurandu-te ca sistemul va functiona ireprosabil de fiecare data, chiar si in conditiile unei utilizari intensive.
Un kit de montaj automatizari porti batante contine motoare (de obicei „adapostite” de carcase rezistente la socuri si intemperii, inclusiv cu posibilitate de actionare manuala), un panou de comanda, telecomenzi, un set de fotocelule, lampa de avertizare si accesorii. Cu ajutorul acestuia, pe langa deschiderea si inchiderea automata propriu-zisa, se pot realiza si alte actiuni: blocarea si inchiderea temporizata, scaderea treptata a vitezei la capetele de cursa, deschiderea partiala (pentru acces pietonal) etc.
Greutatea canatului, un aspect care trebuie bine… cantarit!
Persoanele cu o experienta indelungata in montajul automatizarilor de porti batante vor tine cont de numeroase aspecte, in momentul in care iti recomanda achizitionarea unui anumit model de kit. Printre cele mai importante caracteristici, se numara greutatea maxima suportata a canatului (fiecare dintre partile mobile din care este alcatuita poarta). Aceasta valoare este, de obicei, de ordinul sutelor de kilograme (200 kg, 300 kg, 500 kg etc.). O alta variabila este dimensiunea maxima a canatului (2.5 metri, 3.5 metri, 4 metri etc.). Cei care au „ochiul format” stiu mult mai rapid sa parcurga specificatiile tehnice si sa aleaga in consecinta, mai ales ca eventuale neconcordante pot duce la defectiuni si incidente nedorite. Prin urmare, mergi intotdeauna la sigur si bucura-te de protectie si intimitate la cote maxime!