Documentarea înainte de a scrie un referat

Documentarea înainte de a redacta un referat

Redactarea unui referat este un proces amplu de organizare a ideilor pentru a prezenta o informație suplimentară într-un format inedit. Fie că ești licean, student sau masterand – a întocmi un referat bun, care să surprindă plăcut profesorii ar trebui să fie mereu scopul tău când te apuci de treabă. Iar pentru că drumul spre succes nu este mereu cel mai ușor, probabil ai nevoie de puțină îndrumare.

Documentarea și prelucrarea atentă a informațiilor găsite în variate surse (internet, bibliotecă, video-uri sau prezentări) este cel mai sigur pas de conștientizare și percepere a informației atunci când dorești să redactezi un referat de nota 10. Mai ales că în 2017 lumea chiar abundă de informații, tot ce rămâne de făcut este să le utilizezi inteligent. Este sarcina ta să alegi grâul de neghină în acest caz, mai mult decât să reinventezi roata.

Etape necesare elaborării unui referat bun

Astfel, documentarea pentru scrierea unui text bun, trece prin câteva etape consecutive:

  1. Prima etapă este acumularea și perceperea informației. Care este bună? Care oferă valoare și vine cu inovații? Ce ar fi interesant pentru colegii și profesorii tăi?
  2. Cea de-a doua etapă este prelucrarea informației. Absolut individuală pentru fiecare în parte. Orice informație trebuie asimilată și sesizată de creier. Conspectarea, recitirea, asocierea, repetiția spațială și alte tehnici de a percepe informația mai mult sau mai puțin creative te vor ajuta să stăpânești datele pe care le-ai acumulat și să le „rugumi” bine de tot înainte de a te prezenta în fața clasei sau grupei tale.
  3. Expunerea ideilor proprii referitor la articolele citite, este cea de-a treia etapă.

Cel care nu e informat nu-și poate asuma responsabilități. Cel care este informat nu se poate abține a nu-și asuma responsabilitatea față de propriile idei. Atunci când ești documentat îți poți expune ideile cu ușurință în fața publicului, îți poți forma o idee și o poți argumenta cu încredere.

În concluzie, a fi puternic informat este direct proporțional unui succes inevitabil, nu doar la pregătirea unui referat, ci mereu în viața ta academică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *