Dreptul de autor. Tot ce trebuie să știi despre procedura de înregistrare și apărare a acestuia

Cu siguranță ai auzit sau te-ai ciocnit de expresia „dreptul de autor”, care mai este cunoscută și ca copyright. Pentru a-i înțelege mai bine esența, trebuie să cunoști că dreptul de autor este, de fapt, ansamblul de privilegii pe care le are o persoană asupra operelor sale.

Ce reprezintă dreptul de autor și care sunt prevederile acestuia

Dacă ești autorul unei creații, o consultație juridică în România din partea unui avocat experimentat în acestdomeniu este cea mai bună soluție pentru tine. Însă este foarte important să țiicont și de următoarele sfaturi (de la o firmăde avocatură ce prestează servicii la cel mai înalt nivel în România)despre dreptul de autor și anume:

  1. Toatecreațiile din domeniul: literar, artistic şi ştiinţific beneficiază deprotecţie.
  2. Autorul devinedeținătorul dreptului de autor asupra operei sale doar prin crearea acesteia.
  3. Pentruexercitarea și înregistrarea drepturilorde autor nu sunt necesare, nici declararea operei și nici alteformalităţi. 
  4. Dreptulde autor și dreptul de proprietate (asupra unei cărți pe care ai procurat-o, de exemplu) nu sunt echivalente. Este foarte important să se menționeze căachiziționarea unei creații sau invenții (carte, tablou, gadget, mașinărie etc.) îți oferă statut de proprietar, nu și de autor.
  5. Pentrua-ți putea proteja ideile și a evita plagierea acestora, trebuie să cunoști căprotecţia dreptului de autor se extinde doar asupra rezultatului finit, nu șiasupra ideilor, teoriilor și descoperirilor ştiinţifice.

Acest lucru n-a fost mereu atât de simplu, cel puțin până în anul 2010, când dreptul de autor abia intrase în vigoare pe teritoriul țării noastre. Astfel, până la acel moment, oricine putea plagia și modifica un pic dintr-o idee, fapt care devenise cea mai simplă soluție pentru a câștiga în plan financiar, fără a face practic nimic. Însă odată cu apariția copyrightul-ui lucrurile s-au schimbat radical. Acum oricine creează ceva își pune automat ștampila legislativă pe invenția care îi aparține cu adevărat (lucru prevăzut de lege și asigurat de instituția de protecție a dreptului de autor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *