Educația IT în România: pe ce trebuie să se pună accent

De curând, la unul dintre eventurile de programare pe care le-am ținut recent în compania noastră, am întrebat participanții care este motivul pentru care au ales să investească din timpul lor în prezentarea respectivă (fiind vorba despre cursul de programare Python). Răspunsurile au fost variate și interesante, dar unul în particular m-a pus pe gânduri. Cred că era un tânăr încă în liceu care a răspuns că își dă seama în ce direcție se îndreaptă dezvoltarea tehnologiei și deci piața de joburi și nu vrea să fie luat prin surprindere în viitorul apropiat că a rămas în urmă și nu s-a adaptat la schimbări. Vrea să fie pregătit ca să evite un duș rece din partea vieții mai târziu. 

Nevoia de specialiști IT: trend în continuă creștere

Ei bine, cam așa stau lucrurile. Educația IT este mai necesară decât oricând. Pe lângă faptul că există deja cerere mare pentru specialiști în IT, programatori, dezvoltatori web, de aplicații și jocuri, acest trend continuă să crească într-un ritm accelerat. 

O situație realizată de către Bureau of Labor Statistics evidențiase faptul că între 2016 și 2026 va avea loc o creșterea a angajării în domeniul IT, programatori și dezvoltatori web de 15% (ceea ce se confirmă până în prezent) o rată de creștere accelerată față de anii anteriori. În același timp, datorită cererii tot mai mari de astfel de poziții, au crescut considerabil și salariile din piață acordate programatorilor. 

Nu doar că se creează joburi pe astfel de poziții, dar o parte dintre cele existente deja migrează parțial sau total către sfera digitală și domeniul IT.

Un grad mai mare de libertate și flexibilitate, dar și câștiguri substanțiale

În acest context, abilitățile de programare în diferite limbaje pentru crearea website-urilor, dezvoltarea de aplicații și platforme pentru desktop, telefoane mobile, tablete etc – devin cruciale. Cei care dețin astfel de cunoștințe au astăzi un avantaj foarte mare în carieră, atât sub aspect financiar, cât și ca perspective de evoluție, grad de libertate și flexibilitate. Programatorii pot lucra practic de oriunde din lume, atât timp cât au acces la internet. De asemenea, pot opta pentru a lucra în cadrul unei companii sau ca freelancer. 

Programarea transformă modul de gândire

A învăța programare nu reprezintă doar o opțiune de carieră în contextul actual, ci o modalitate de transformare profundă a modului de a gândi, astfel încât codarea  îți dezvoltă abilitatea de a rezolva probleme atât într-un mod logic, cât și creativ. De asemenea, studiile și cercetările efectuate arată că programarea activează acei centri din creier corelați cu capacitatea de învățare. Această practică ajută la mărire atât a puterii de înțelegere, cât și a volumului de informații care poate fi asimilat. 

Educația IT în România: cursuri online sau offline, plătite sau gratuite?

Atunci când optezi pentru o nouă specializare în IT sau chiar o reconversie profesională, primele trei întrebări sunt: Vreau online sau offline? Plătit sau gratuit? Cu cine?

Iată și cu ce răspunsuri venim noi în ajutorul tău…

Online sau offline?

În ceea ce privește modalitatea de desfășurare a cursului ales, ține mai ales de disponibilitatea și programul fiecăruia. Cei care optează pentru online sunt de regulă persoanele pentru care distanța fizică este un impediment (prea departe, alt oraș și chiar altă țară). Mai sunt și aceia care preferă să salveze timpul pe care l-ar investi în trafic și să își stabilească propriul ritm de învățare în confortul de acasă. De asemenea, trebuie ținut cont că există o anumită diferență de preț, cursurile la sediu fiind ușor mai scumpe decât cele online, dar și experiența mult mai bogată și feedback-ul imediat. 

Plătit sau gratuit? 

Depinde pentru ce îți dorești să înveți programare. Dacă ești în stadiul doar de familiarizare, curiozitate, atunci poți opta pentru cursuri, webinarii și demo-uri gratuite, offline sau online pe Youtube sau alte platforme de profil. Dacă te-ai hotărât totuși să începi o carieră ca programator, un curs plătit la finalul căruia ți se oferă o certificare sau o diplomă oficială este cea mai pragmatică variantă, astfel încât angajatorii ierarhizează candidații și în funcție de formarea profesională urmată. În plus, în cadrul unui curs de câteva luni sau un an la o companie stabilă în piață, cu renume și experiență în domeniul educației IT, se va pune accent pe practică și pe crearea unui portofoliu de proiecte lucrate pe parcursul finalizării. Acest lucru este esențial atât pentru tine (experiență acumulată și independent, dar și în echipa din grupa de studiu), cât și în procesul de angajare. Angajatorii vor să vadă cu cine ai învățat ce ai învățat și ce știi practic să faci dacă te vor angaja. 

Cu cine aleg să fac un curs de programator?

Așa cum spuneam mai devreme, experiența și stabilitatea în piață a unei companii care oferă cursuri de formare în domeniul IT sunt două criterii esențiale de care trebuie să ții cont. 

Ce îți putem oferi noi, Step IT Academy?

Leaderi în domeniul educației IT, prezenți pe piață din 1999 în 21 de țări, cu 99 de filiale, peste 75 000 de studenți, 2 900 de profesori și peste 250 000 de absolvenți, misiunea Step IT Academy este să ofere cunoștințe solide vaste cu accent deosebit pe practică, proiecte reale, un portofoliu bine realizat până la finalizarea cursurilor, profesori cu cel puțin 5 ani de experiență, specialiști activi în domeniu, programă actualizată constant conform cerințelor reale ale angajatorilor și cele mai performante echipamente. 

Dacă ești pe gânduri, hai să vezi ce cursuri oferim și să afli mai multe informații despre noi pe bucharest.itstep.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *