
Sistemele electrice sunt coloana vertebrală a vieții moderne. Aceste sisteme permit utilizarea de către firme și persoane fizice a tot ceea ce înseamnă tehnologie în cadrul unei societăți. Aceste sisteme sunt în centrul a tot ceea ce umanitatea continuă să realizeze.
Puține alte produse au beneficii atât de evidente precum sistemele electrice. Deși se poate spune că au existat și alte evoluții importante în istoria omenirii, ar fi greu să găsim unul cu un impact atât de mare precum energia electrică.
Deși puțini oameni se gândesc la importanța sistemelor de energie electrică și la multitudinea de beneficii oferite de acestea, ele sunt cu adevărat o realizare importantă în istoria omenirii. Să ne imaginăm astăzi viața fără aceste sisteme este practic imposibil.
Pentru omenire, accesul la electricitate a adus o schimbare majoră în calitatea vieții, variind de la o rată mai mare de supraviețuire a noilor născuți la consumul de apă mai curată. În plus, electrotehnologiile îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea publică printr-o mai mare eficiență, siguranță și un mediu mai curat.
Costul energiei
Aceste beneficii sunt atât de extinse încât este clar că lumea are nevoie de mai multă electricitate, nu de mai puțină. Reglementarea CO2 va crește costul producerii și alimentării cu energie electrică. Costul energiei electrice este foarte important, deoarece prețurile mai mari descurajează utilizarea electricității, în special în țările mai sărace. În ceea ce privește prețul electricității în Românoa, poți găsi aici mai multe informații.
Indicele Dezvoltării Umane
Din 1993, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a folosit indice denumit Indicele Dezvoltării Umane (IDU), pentru a măsura, pe o scară de la 0 la 1, realizările medii ale unei națiuni în trei dimensiuni de bază ale dezvoltării umane: sănătate, cunoaștere și nivelul de trai:
- sănătatea se măsoară prin speranța de viață la naștere;
- cunoștințele sunt măsurate printr-o combinație a ratei de alfabetizare a adulților și a raportului brut de înscriere primar, secundar și terțiar combinat;
- standardul de viață este măsurat prin Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.
Statele membre ONU sunt enumerate și clasate în fiecare an în funcție de aceste valori.
Agenția Internațională pentru Energie raportează că peste 1,5 miliarde de oameni din lume nu au energie electrică, iar alte 2 miliarde au acces extrem de limitat. În esență, 3,5 miliarde de oameni – de aproape 12 ori mai mare decât populația S.U.A. – fie nu au electricitate, fie au acces limitat la electricitate.
Într-adevăr, inegalitatea în ceea ce privește accesul la energie electrică în întreaga lume este foarte mare. Consumatorul mediu din Germania, de exemplu, folosește 6.670 kWh de energie în fiecare an; consumatorul mediu din India folosește doar 444 kWh. În Europa, aproape toate gospodăriile au acces la electricitate. În India, peste 400 de milioane de oameni nu au electricitate, 600 de milioane gătesc cu lemne, iar peste 900 de milioane nu au frigider.
Consecințele acestor diferențe de acces la energie electrică sunt grave. În Germania, un nou-născut se poate aștepta să trăiască până la vârsta de 79 de ani, în India, doar până la vârsta de 64 de ani. În Germania, ratele de finalizare a studiilor primare și de alfabetizare sunt de aproximativ 100%, în India, acestea oscilează în jurul valorii de 70%. În Germania, PIB-ul pe cap de locuitor este de 34.401 USD, în India, este de 2.753 USD.
În consecință, Indicele Dezvoltării Umane al Germaniei este de 0,947, iar cel al Indiei este de 0,612, ceea ce evidențiază cum consumul de energie electrică pe cap de locuitor influențează Indicele Dezvoltării Umane.