Este editarea fotografiilor realizate cu telefonul necesară?

Fotografia cu telefonul mobil a prins un avânt foarte mare în lumina recentelor descoperiri tehnologice care permit instalarea de camere ultraperformante pe un smartphone. DSLR-urile și Mirrorless-urile pierd teren pe zi ce trece din cauza greutății crescute, dar și a nevoi de a schimba obiectivele între ele pentru diferite focale.

Bineînțeles, nu poți ajunge la aceeași calitate cu un telefon mobil, dar pentru fotografiile de vacanță chiar nu ai nevoie de nimic altceva decât de un smartphone și înțelegerea elementelor de bază în ceea ce privește fotografia.

Ca să ne întoarcem la titlul articolului, în opinia mea, fotografiile pe care le realizăm sunt produse brute ale camerei foto. Pentru a da o notă personală sau a accentua ceea ce ni se pare interesant în acestea trebuie să recurgem la editare.

Există o serie de aplicații prin intemediul cărora poți edita fotografiile făcute cu telefonul de mobil, iar în articolul Aplicații de editat fotografii pe Android de pe calculatorescu.ro vei găsi informații despre cele mai cunoscute patru dintre ele (Snapseed, VSCO, Lightroom Mobile și Picnic). Partea bună este că aceste aplicații sunt disponibile, atât în Magazin Play, cât și în App Store pentru iOS.

În procesul de editare este recomandat să nu schimbăm realitatea la 380 de grade deoarece s-ar putea să nu mai transmitem exact ceea ce dorim sau să fim acuzați de prieteni și urmăritori că încercăm să-i mințim cu pozele pe care le publicăm. Cu toate astea, dacă ești un maestru al editării și vrei să faci în Photoshop diferse fotografii de tip concept, poți anunța asta printr-un hashtag specific pozelor editate.

Editarea trebuie să fie naturală și adesea foarte multi fotografi recurg doar la editări de tip luminozitate, contrast, îndreptare a fotografiei și crop. Alături de acestea poți adăuga un mic efect HRD sau să ajustezi culorile, dar să nu faci exces. De asemenea, un filtru personalizat făcut în VSCO de exemplu poate pune o amprentă personală asupra imaginii și oricine va vedea foto din seriile făcute de tine va știi autorul imediat.

Concluzia este că editare fotografiilor făcute cu telefonul este necesară deoarece va oferi acesteia un plus de valoare, dar și amprenta personală a celui care a realizat-o.

Spor la fotografiere, cadre cât mai bune și lumină minunată vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *