Cine nu iubeste savoarea legumelor proaspete folosite in salate, la gratar, in ciorbe sau alte preparate culinare? Daca ai o mica gradinita pe care ai dedicat-o cultivarii plantelor leguminoase, felicitari! Decizia ta este excelenta, mai ales in timpurile pe care le traverseaza omenirea in prezent.
Insa stii cum se cultiva corect soiurile de seminte legume pe care le-ai achizitionat de pe www.plantmaster.ro? Iata cateva informatii utile despre 4 dintre cele mai consumate plante: fasole, castraveti, ridichi si varza!
Ridichile
Plante erbacee legumicole din familia cruciferelor, ridichile dau aroma si savoare salatelor. Rosii, albe, negre, lunguiete sau rotunde, acestea au numeroase beneficii asupra sanatatii si nu lipsesc din gradina niciunui gradinar, fie el amator, fie profesionist. In ofertele de pe piata vei gasi o gama variata de seminte de ridichi, astfel incat sa poti cultiva soiul preferat in gradina sau chiar si in ghiveci.
Din cele 4 tipuri de seminte de legume mentionate in titlu, ingrijirea ridichilor este probabil cea mai usoara. Nu necesita o experienta prea mare in domeniul gradinaritului sau al agriculturii si pot fi cultivate rapid atat in gradina, cat si in solarii sau ghivece. Se recolteaza dupa 4-6 saptamani de la plantare, nu sunt deloc pretentioase si ofera o recolta bogata.
Fasolea
Fasolea este utilizata frecvent mai ales in dietele vegetariene sau vegane, fiind o sursa excelenta de proteine fara grasime, fier, potasiu, zinc, fosfor, oligoelemente, vitamina A, C, grupul de vitamine B, antioxidanti si molibden, atat de util in procesul de detoxifiere. Alba, rosie, pestrita sau neagra, are nenumarate beneficii asupra sanatatii si se poate consuma intr-o gama larga de preparate. Este potrivita atat pentru consumul curent, cat si pentru congelare sau conserve.
Din categoria seminte de legume poti achizitiona soiuri de fasole urcatoare, boabe sau pastai, insa inainte de plantare, citeste instructiunile producatorului si respecta intocmai indicatiile acestuia, in ceea ce priveste conditiile de sadire, intretinere si recoltare.
Castravetii
Castravetii contin 95% apa si sunt renumiti pentru gradul ridicat de hidratare pe care il ofera organismului. Reprezinta o sursa importanta de vitamina A, C, B, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc si siliciu. Datorita continutului mare de apa, acestia necesita o ingrijire mai atenta in ceea ce priveste norma de udare. Astfel, pentru o dezvoltare optima, au nevoie de pana la 3 litri de apa pe zi, mai ales in zilele caniculare. Udarea se face intotdeauna la baza castravetilor, si nu deasupra.
In functie de obiectivele tale, vei gasi seminte de legume care vor asigura o productivitate ridicata, calitate excelenta a fructelor, fara gust amar si toleranta mare la septorioza, mana si fainare. Soiurile de castraveti disponibile se preteaza pentru culturile in camp deschis, sere sau solarii. Totodata, fructele pot fi consumate atat in stare proaspata, cat si procesate sau industrializate, incepand din primavara si pana in toamna.
Varza
Varza este o leguma extrem de versatila, cu soiuri ce pot fi cultivate pe toata perioada anului. Pentru culturi bogate de varza, agronomii recomanda ca semintele de varza sa fie cultivate dupa lucerna, trifoi, mazare, fasole, cartof sau bostanoase. Perioada optima pentru semanat este sfarsitul lunii martie si inceputul lunii mai. In functie de faza de vegetatie, va trebui sa ii asiguri anumite conditii de umiditate pentru a preveni craparea capatanilor. In medie, cantitatea de apa necesara este cuprinsa intre 0,2-0,4 litri si 2-2,5 litri/planta.
Cultivarea soiurilor de seminte legume preferate in gradina proprie este o provocare ce aduce multiple satisfactii. Respectarea recomandarilor venite din partea producatorilor te va ajuta mult in obtinerea celor mai bune rezultate!