Fobiile la copii – Ce este important de stiut

Fobiile sunt frecvente la copiii si adolescentii de toate varstele. In plus, este normal ca cei mici sa experimenteze o frica intensa fata de anumite obiecte sau experiente. Exista un motiv evolutiv pentru asta.

Creierul este construit pentru supravietuire, nu pentru fericire. Inainte existau mult mai multe pericole fizice in lume decat exista acum. Creierul a evoluat pentru a raspunde rapid la o amenintare perceputa. Indiferent daca pericolul este o amenintare reala sau una imaginara, acesta raspunde la fel. Declanseaza eliberarea brusca a unor substante chimice, inclusiv adrenalina si cortizol. Acest raspuns este cunoscut sub numele de “lupta sau fugi” si este o reactie fiziologica automata la un eveniment perceput ca stresant sau periculos. La acesta se adauga si raspunsul “inghet”.

Reactia fizica puternica ne determina sa fugim, sa luptam cu pericolul sau – daca niciuna dintre aceste optiuni nu este fezabila – sa inghetam (adica sa stam nemiscati).

​Intelegerea raspunsului fizic

Lupta, fuga sau inghetarea este un raspuns de supravietuire. Odata declansat, copilul tau nu mai poate sa se calmeze fara sprijin din partea ta sau din partea celor din jur. Simptomele fizice (indiferent daca exista sau nu un pericol real) includ:

  • tensiune arteriala mai mare;
  • frecventa cardiaca crescuta (uneori copilul poate observa batai neregulate ale inimii);
  • respiratie rapida, superficiala sau dificultati de respiratie;
  • iritabilitate sau furie;
  • muschi incordati (gata sa intre in actiunea pentru lupta sau fuga);
  • probleme de stomac (deoarece lupta sau fuga opreste temporar digestia);
  • dureri de cap;
  • transpiratie, tremur si furnicaturi.

Desi aceste simptome fizice pot fi infricosatoare si pot provoca adesea suferinta semnificativa, ele nu sunt de fapt periculoase. Odata ce elementul sau situatia de temut este perceputa ca fiind depasita, corpul isi revine treptat la starea sa naturala.

​Fobii comune la copiii mai mici

Asa-numitele “fobii simple” in copilaria timpurie includ frica de un anumit obiect, frica de intuneric si frica de anumite animale, cum ar fi de caini. Temerile legate de mediu, cum ar fi dezastrele naturale, sunt, de asemenea, comune, deoarece copiii nu au cunostintele sau experienta necesara pentru a evalua pe deplin probabilitatea aparitiei lor.

Este firesc ca cei mici sa aiba astfel de temeri, deoarece lumea se poate simti foarte infricosatoare cand ai o varsta frageda, chiar daca nu ai experimentat un eveniment traumatizant legat de fobie. Daca micutii au avut parte de o experienta traumatica legata de frica lor specifica, atunci acea experienta va fi marcata de creierul lor ca fiind periculoasa, iar copilul va incerca in mod natural sa evite repetarea ei.

​Fobii comune la copiii mai mari si la adolescenti

Pe masura ce copiii inainteaza in varsta, iar asteptarile fata de ei cresc, fobiile specifice comune reflecta adesea un sentiment de responsabilitate sau de independenta crescuta. Fobia sociala este comuna in anii adolescentei, pe masura ce nuantele sociale si abilitatile necesare devin din ce in ce mai complexe. Legata de aceasta sunt fobii similare, cum ar fi frica de a vorbi in public sau frica de anumite setari sociale – cum ar fi mediile mari si zgomotoase. Chiar si situatiile sociale de zi cu zi pot provoca frica sau panica. A face fata unor astfel de raspunsuri emotionale regulate poate fi obositor si coplesitor pentru adolescenti.

Mai multe informatii despre fobii poti descoperi pe site-ul clinicii Mindmed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *