Folosirea unui multimetru digital: informatii esentiale, recomandari si performante

Multimetrul digital este un aparat de masura a marimilor electrice utilizat pentru determinarea valorilor si verificarea parametrilor de functionare in cazul dispozitivelor electronice si nu numai. Cele mai multe aparate de acest tip pot masura valoarea tensiunii electrice (U) si a intensitatii curentului electric (I), insa modelele complexe sunt capabile sa indice si valorile altor marimi electrice precum rezistivitatea (R), capacitatea electrica (C) a unui condensator sau inductanta (L) unei bobine electrice.

Un multimetru digital ofera utilizatorului posibilitatea selectarii tipului de marime masurata (curent sau tensiune), precum si a intervalului de valori in care se incadreaza aceasta (mA, mV, V, etc).

Cum se foloseste un multimetru digital?

1. Stabilirea marimii. Primul pas este stabilirea marimii care trebuie masurata – intensitatea curentului sau tensiunea electrica, iar fiecare situatie va presupune o metoda diferita:
– daca se masoara intensitatea curentului electric, multimetrul digital se va dispune in serie cu circuitul respectiv;
– in cazul in care este masurata tensiunea electrica, multimetrul digital va fi legat in paralel cu circuitul in cauza.

2. Scara de valori. Daca ordinele de marime a valorilor ce trebuie masurate se cunosc, se va selecta scara de valori ce incadreaza valoarea respectiva. Astfel, daca va fi masurata tensiunea produsa de o sursa de 12V, scara de valori corespunzatoare va fi cea de 20V. In cazul in care ordinul de marime al valorii ce va fi masurate nu este cunoscut, atunci este recomandata selectarea celei mai mari scari permise de multimetrul digital respectiv.

3. Selectarea tipului de marime. Se selecteaza tipul de marime: curent continuu (-) sau curent alternativ (~).

4. Masurarea. Se folosesc bobinele multimetrului digital pentru efectuarea masurarii. Acestea se tin de partea izolata (din material plastic), iar partile metalice se pozitioneaza pe punctele de masurare ale circuitului respectiv.

Pentru a evita eventualele erori de masurare ce pot fi produse in urma amplasarii incorecte a bornelor de masura, recomandarea este ca masurarea sa fie efectuata de 3 ori. Cu cat scara folosita este mai mica, cu atat valorile masurate cu ajutorul unui multimetru digital vor fi mai precise. Astfel, valorile masurate pe scara de 20V in curent continuu vor fi mult mai exacte decat cele masurate pe scara de 700V.

Masuri de siguranta in masurarea cu multimetrul digital

In cazul in care scara de masura sau valoarea masurata (curent sau tensiune) sunt selectate gresit, se pot produce accidente grave, astfel incat folosirea unui multimetru digital trebuie sa fie facuta cu mare atentie. In situatia in care multimetrul digital este setat sa masoare intensitatea curentului electric, la masurarea tensiunii electrice se produce un scurtcircuit ce poate provoca ranirea grava a persoanei in cauza.

Performante

Exista foarte multe tipuri de multimetre, iar preturile pot varia foarte mult in functie de caracteristici, clasa de precizie si facilitatile oferite. Astfel, ultima generatie de multimetre digitale industriale permite o inalta performanta la inregistrare.

Fluke 289 este un astfel de model creat pentru a rezolva probleme complexe ale echipamentelor electronice, electromecanice, de distribuire a energiei si de automatizare in fabrici. Multumita posibilitatii de inregistrare a datelor si vizualizare grafica pe ecran oferite de acest multimetru digital, problemele tehnice pot fi rezolvate mai rapid si timpul de inactivitate al aparaturii poate fi redus considerabil. Acest aparat performant poate fi utilizat pentru a supraveghea procese sau sisteme fara a necesita atentia neintrerupta a tehnicianului. In plus, aplicatia mobila Fluke Connect si conectorul wireless ir3000 FC permit comunicarea wireless cu dispozitivele inteligente ce folosesc sistemele de operare Android sau iOS.

Multimetrul digital Fluke 289 este disponibil in oferta Ronexprim, companie ce furnizeaza inca din 1991 cele mai performante aparate de masura si control, echipamente de cantarire electronica si echipamente analitice de laborator pe piata din Romania. Aceste aparate sunt produse exclusiv de brand-uri renumite la nivel international, precum Keysight, Fluke sau Sonel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *