Grătar cu rocă vulcanică sau plită cu inducție?

Modelele de plite grătar cu rocă vulcanică tind să fie prezente în tot mai multe bucătării profesionale sau particulare deoarece permit a se găti pe ele diverse feluri de mâncare din carne de porc, vită, pui, pește, dar și legume fără a fi nevoie de grăsime.

În plus, au un gust specific de grătar, atât de apreciat de foarte mulți gurmanzi.

Secretul acestor plite speciale îl reprezintă roca vulcanică ce are capacitatea neobișnuită de a distribui în mod egal căldura, dar poate și să absoarbă eficient grăsimile, acționând dintr-un punct de vedere și ca un cărbune de lemn.

În bucătăriile profesionale plitele grătar cu pietre vulcanice se pot utiliza cu brio în prepararea concomitentă a mai multor feluri de mâncare deoarece ele nu își vor împrumuta mirosul și/sau gustul de la unul la altul. Spre exemplu se poate frige pe o asemenea plită grătar atât o ceafă de porc, cât și un pește, fără absolut nicio problemă.

Gustul (aroma) de grătar pe care o prind alimentele pe o asemenea plită rezultă din faptul că sucul, grăsimea ce se scurge ep rocile vulcanice generează apariția fumului care impregnează mai apoi produsele ce se gătesc pe plită.

O plită grătar cu rocă vulcanică este foarte ușor de întreținut, printr-o simplă spălare.

Există modele de plită grătar cu pietre vulcanice care funcționează pe gaz sau electric, de diverse mărimi și cu dotări diverse necesare bucătăriilor restaurantelor sau a alor unități de alimentație publică.

Oferta de plite cu inducție profesionale este tot mai mare, pe măsură ce ele își dovedesc eficacitatea. Asta ca să nu mai amintim de aspectul lor extrem de modern, ce nu poate să fie nici el trecut cu vederea.

Ca principiu de funcționare trebuie precizat din start că inducția electromagnetică este cea care permite gătirea la acest echipament novator gastronomic.

Mai precis, sub partea exterioară (blatul pe care se așează vasele) se află o bobină de inducție, prin care curge un curent electric cu un anumit număr de kHz.

Avantajele unei plite cu inducție sunt numeroase:

1. are o eficiență de peste 90% în ceea ce privește rata de încălzire (un aragaz de doar 60%);

2. consumă mai puțină energie electrică decât un aragaz electric obișnuit, deoarece curentul se folosește la aceste plite doar pentru a încălzi bobina electromagnetică;

3. felurile de mâncare gătite pe o asemenea plită cu inducție nu sunt în pericol de a se arde, deoarece suprafața de lucru se răcește în maxim 60 de secunde.

4. întreținerea unei asemenea plite cu inducție este ușoară și foarte rapidă: pur și simplu se șterge cu o lavetă moale.

Având în vedere aceste avantaje, se poate trece peste dezavantajul principal referitor la faptul că este nevoie de anumite vase de gătit, speciale pentru plitele cu inducție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *