Iata ce trebuie sa stii inainte de achizitionarea unei biciclete

biciclete

Numarul de biciclisti din intreaga lume creste constant, aceasta activitate fiind atat distractiva, cat si practica. Astfel, atat amatorii, cat si ciclistii experimentati folosesc biciclete pentru deplasarea in oras, pentru concursuri sau plimbari. Cu toate ca din ce in ce mai multe persoane isi achizitioneaza biciclete, de multe ori acestea se dovedesc in timp a nu fi pretabile activitatii pentru care au fost cumparate. Din acest motiv, este indicat sa tinem cont de o serie de factori inainte de achizitionarea unei biciclete!

Pentru inceput, trebuie sa determinam care este scopul achizitionarii acesteia.

Scopuri recreative: Daca folosim o bicicleta pentru plimbari alaturi de prieteni.

Scopuri competitive: Daca esti pasionat de competitii sportive si iti doresti sa participi la concursuri de profil.

Scopuri utilitare: Daca iti trebuie un mijloc de transport alternativ pentru a ajunge la serviciu.

Dupa ce ai ales scopul utilizarii bicicletei, fie el unul sau mai multe, va trebui sa determini care este tipul de traseu (sau teren) pe care vei folosi bicicleta:

– Sosele si trasee interurbane, uneori in afara localitatii;

– Trasee urbane;

– Drumuri in natura (off-road).

Astfel, in baza criteriilor de mai sus, putem determina mai multe tipuri de biciclete, din care poti alege:

Biciclete de munte (mountain bikes) – Cunoscute pentru usurinta de deplasare pe terenuri accidentate, bicicletele de munte sunt excelente pentru indragostitii de adrenalina, care nu vor spune nu unei iesiri in natura, alaturi de prieteni. Acest tip de biciclete beneficiaza de suspensii, care iti vor permite deplasarea rapida in zone cu teren accidentat, insa sunt intalnite si in mediul urban, mai ales in orasele cu relief de deal sau munte. Singurul dezavantaj al acestora este viteza de deplasare, mai redusa ca a bicicletelor de sosea.

biciclete

Biciclete de sosea – Aceste modele de biciclete sunt construite cu un singur scop: sa atinga cele mai mari viteze. Sunt potrivite pentru parcurgerea rapida a distantelor lungi, fiind de multe ori folosite de ciclistii experimentati. La aceste biciclete, toate componentele sunt realizate din materiale usoare, dar durabile, motiv pentru care pretul acestora poate fi mai mare ca a altor modele.

Biciclete de oras – Cu toate ca sunt mai greoaie decat alte modele de biciclete, acestea sunt de regula mai comode si mai stabile. Se preteaza in special plimbarilor lejere, nefiind orientate catre performante sportive. In schimb, pot fi accesorizate cu usurinta, fiind perfecte pentru deplasarile pana la serviciu si inapoi. Putem include in aceasta categorie si bicicletele pliabile, foarte potrivite pentru cei care folosesc si un mijloc de transport in comun sau masina personala, alaturi de bicicleta care se poate plia si transporta cu usurinta.

Biciclete electrice – Foarte raspandite in mediul urban, acest tip de biciclete castiga rapid teren in fata omoloagelor mecanice. Rapide si confortabile, acestea sunt potrivite deplasarilor pe trasee cu pante abrupte, sau in conditii in care nu doresti sa transpiri. Singurul dezavantaj al lor este faptul ca au o greutate mai mare, ceea ce le face mai putin portabile.

biciclete_electrice

Biciclete hibride (de trekking sau de cross) – In aceasta categorie se inscriu bicicletele care au utilitati multiple, cum ar fi deplasarea pe terenuri accidentate, dar si pe distante lungi. Sunt ideale pentru drumurile turistice mixte, cum ar fi cele din zonele limitrofe, insa fac fata cu brio si in mediile urbane. Alege acest tip de bicicleta daca iti surade ideea unui model potrivit atat pentru viteza, cat si pentru confort!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *