Icoane de argint sau pictate sfinte – sunt realizate in mod special

Aceasta este credinta ca pietatea sau sfintenia iconografului influenteaza sfintenia imaginii pe care o realizeaza. Exista intr-adevar canoane sau reguli, in special la manastiri, in ceea ce priveste modul in care cineva ar trebui sa se apropie de arta realizarii icoanelor sfinte – fie ele icoane de argint, fie pictate. Acestea au legatura cu postul, rugaciunea si alte acte ascetice care disciplineaza in mod eficient ispitele pictorului si ii permit sa realizeze icoana cu o atitudine pioasa. Rugaciunea pentru curatarea patimilor si chemarea numelui lui Dumnezeu inainte de a intreprinde o lucrare este la fel de importanta. Dar care este totusi scopul rugaciunii in iconografie?

Daca ar fi sa ne referim la exemplu Sfintelor Scripturi, credinta ortodoxa este cea care inspira cu duh sfant pe cei care fac icoane de argint sau pictate. Acet lucru este aratat uneori in imaginile Sfintilor Evanghelisti, atunci cand sunt descrisi cu un inger al Domnului soptindu-le la ureche, pe masura ce scriu (a se vedea Ioan Apostolul/ Teologul in tacere). Acest lucru ne arata ca astfel de scripturi sfinte nu sunt doar ziceri scrise bazate pe revelatia divina, ci si calauzite in alegerea lor specifica, prin revelatia divina.

Dar acest lucru este valabil doar pentru manuscrisele originale: ce Evanghelii au fost realizate si transmise de la Biserica timpurie. Cei carora li se atribuie sarcina de transcriere nu se bazeaza doar pe revelatie divina: ei trebuie doar sa copieze cu minutiozitate ceea ce este deja scris. Cu toate acestea, trebuie sa fie vigilenti si atenti, sa nu faca greseli, sa cantareasca fiecare cuvant si sa nu fie tentati sa schimbe ceva bazat pe propriile pareri.

Acesta este scopul rugaciunilor, postului si sobrietatii iconografului: sa “transcrie” imaginile sfinte ale Bisericii, deja descoperite si confirmate ca fiind de origine divina. In cazul in care iconograful creaza o imagine “noua” (de exemplu, realizeaza o icoana a unui sfant nou descoperit) atunci in mod clar rugaciunile sale au scopul de a chema Duhul Sfant care sa-l ghideze in realizarea picturii si sa se asigure ca reprezentarea sa va fi una “fidela”.

Totusi, pregatirea unui iconograf nu prea are legatura cu pietatea transferata pe imaginea pe care o picteaza, ci doar prin faptul ca prin aceasta evlavie se poate imagina cu adevarat o redare a unei persoane sfinte.

Pentru icoane de argint cu Iisus Hristos, Fecioara Maria, Sfinti etc, contactati-ne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *