Importanta investigatiei de osteodensitometrie pentru sanatatea sistemului osos

Informatii generale despre osteodensitometrie

osteodensitometrie

Osteodensitometrie – reprezinta un tip de investigatie al carei scop este de a analiza densitatea minerala a sistemului osos. Aceasta este o metoda imagistica performanta ce utilizeaza radiatii X pentru a determina rezistenta osoasa, avand un rol important in prezicerea riscului de fractura sau de afectiuni ale sistemului osos.

Osteodensitometria reprezinta o examinare nedureroasa, non-invaziva si care nu necesita niciun fel de injectie. De asemenea, aceasta nu implica o pregatire speciala, pacientul avand voie sa manance normal si sa isi urmeze rutina obisnuita in ziua investigatiei.

Exista, totusi, anumite contraindicatii pentru realizarea analizei de osteodensitometrie. Nu este indicata femeilor insarcinate si pacientilor care au realizat recent un tip de investigatie care a presupus administrarea unei substante de contrast (spre exemplu o tomografie computerizata, urografie, rezonanta magnetica nucleara). Acestia ar trebui sa astepte minim 3 saptamani de la respectiva examinare. De asemenea, ar trebui sa nu luati suplimente pe baza de calciu cu cel putin 24 de ore inainte de osteodensitometrie, deoarece acestea ar putea sa reduca acuratetea rezultatelor.

Ce importanta are investigatia de osteodensitometrie?

Odata cu atingerea varstei de aproximativ 35 de ani, pierderea treptata de masa osoasa devine un proces normal ce are loc din cauza resorbtiei minerale. In cazul femeilor trecute de varsta menopauzei, aceasta pierdere osoasa se petrece intr-un ritm mai rapid fata de alte persoane. Astfel, se instaleaza osteoporoza.

Osteoporoza reprezinta o afectiune a sistemului osos care afecteaza in special aceasta categorie de femei, dar si alte persoane, inclusiv barbatii. Aceasta presupune o demineralizare osoasa severa, oasele devenind poroase si predispuse la fracturi. Boala este initial asimptomatica, iar din acest motiv se detecteaza adeseori in momentul in care a ajuns intr-un stadiu avansat si apar fracturile osoase. In plus, aceasta nu este singura boala ce ar putea afecta sistemul osos.

Pentru a evita descoperirea tarzie a problemelor osoase, analizele periodice sunt esentiale. O investigatie foarte utila in acest sens este cea de osteodensitometrie. Aceasta nu este o examinare complicata, dar este esentiala pentru depistarea precoce a pierderii masei osoase. Aparatul cu care se realizeaza investigatia ofera imagini fidele si are o viteza mare de scanare, toata operatiunea durand doar 15 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.