Industria alimentară în România – analiză

Industria procesării alimentelor a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare națională rapidă. Au fost făcute investiții semnificative în optimizarea fluxurilor de producție, mulți dintre principalii actori din industria alimentară a folosit fonduri UE pentru extindere, construcție de noi facilități și modernizare a capacităților lor de procesare și a spațiilor de depozitare.

Unii jucători de pe piața procesării alimentelor (activi în special în procesarea cărnii) își desfășoară activitatea ca parte a unui sistem integrat pornind de la fermă, abator, unitate de procesare și magazine proprii, sistem care asigură o creștere durabilă a pieței alimentare, precum și a economiei naționale și regionale dezvoltare.

De-a lungul anilor, fermierii români și procesatorii de alimente au evoluat foarte mult în productivitate și în având soluțiile optime pentru creșterea animalelor și capacitățile de procesare, totuși datorită creșterii cererea pieței și standardele de calitate solicitate, sectorul de prelucrare a alimentelor din România are nevoie în continuare dezvoltare și modernizare.

Grupul agricol Carmistin se află în topul jucătorilor din industria agro-alimentară din țară. În cei aproape 20 de ani de existență, au ajuns să producă anual peste 20.000 de tone de carne de pui, 250.000 de porci și 10.000 de vite în viu în cele 18 ferme specializate.

Deoarece industria producției agroalimentare contribuie semnificativ la ocuparea forței de muncă și la crearea de valoare adăugată, aceasta este unul dintre cele mai importante sectoare din România.

O analiză a FRD Center afirmă că sectorul procesării cărnii din România este destul de dinamic și că majoritatea jucătorilor sunt integrați vertical.

Cu investiții continue în tehnologia de fabricație și prelucrare, logistică și branding, industria românească de prelucrare a cărnii continuă să aibă o tendință pozitivă pe termen mediu.

Prelucrarea cărnii reprezintă un sector strategic care poate contribui în mod semnificativ la competitivitatea industriei alimentare locale și la securitatea alimentară națională. Resursele naturale generoase disponibile României și tradiția în zootehnie pot furniza materii prime adecvate industriei de prelucrare pentru a acoperi nevoile de consum intern și a obține venituri substanțiale pe export.

Tendințele nutriționale actuale, orientate către o alimentație sănătoasă, duc la reevaluarea ponderii deținute de carnea de vită în dieta populației. Cererea de carne de vită și mânzat la nivelul pieței europene și globale poate reprezenta o oportunitate semnificativă de creștere a activității producătorilor interni.

Deși creșterea bovinelor este o activitate tradițională din zonele rurale, animalele destinate sacrificării au scăzut constant în ultimii ani, astfel piața internă fiind dependentă de importuri. Potențialul natural românesc permite realizarea unei producții suficiente pentru a satisface cererea internă și de export de carne de vită, ceea ce aduce venituri mari pentru producători.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *