Infiintare SRL sau PFA? Iata care sunt avantajele si dezavantajele

Bun, deci vrei să îți deschizi o firmă. Nimic mai simplu! Știm că, la început cel puțin, ți se va părea o bătaie de cap. Și e normal! Sunt multe lucruri de luat în calcul precum drumuri inutile, stat la cozi la ghișeuri, acte și semnături, taxe și chichițe financiare. Iar toate astea vin abia după ce ai luat cea mai importantă decizie. Infiintare PFA sau infiintare SRL? Aceasta e întrebarea (care te macină constant). Privește partea bună, măcar dacă te decizi în cele din urmă, procedura de inregistrare marca la OSIM pentru logo-ul firmei tale va fi una destul de simplă!

Pentru a-ți ușura puțin decizia, noi am pregătit o listă cu câteva dintre avantajele și dezavantajele procedurilor de infiintare PFA si infiintare SRL. Despre cea de inregistrare marca la OSIM poți găsi informații aici.

Infiintare PFA – pro si contra

În primul rând, costurile de infiintare PFA sunt mult mai reduse. Taxa pe care Registrul Comerțului o percepe este doar de 250 lei (aproximativ). Ma departe, după costurile de infiintare PFA, mai vin și costurile de administrare, care sunt relativ scăzute în comparație cu restul formelor juridice. Tot în problema costurilor intra și posibilitatea renunțării la colaborărea cu un contabil. Pentru că legea prevede că poți renunța la servicii de contabilitate dacă tu consideri că te descurci singur. Chiar dacă e vorba de infiintare PFA, tu, ca persoană fizică autorizată ai dreptul de a avea angajați. Atât procedura de infiintare PFA,cât și cea de desfiintare este mult mai facilă.

Dezavantajele constau în mare în faptul că nu poți inființa un PFA dacă nu ai cum să atești că ai o pregătire profesională. Așadar si codurile CAEN te limitează din acest punct de vedere. Poate că unul dintre cele mai mari dezavantaje e faptul că, chiar dacă nu ai avut venit pe durata unui an, tot trebuie să plătești niște taxe.

Infiintare SRL – pro si contra

Procedura de infiintare SRL este ceva mai bătăioasă dar nu trebuie să atești pregătirea ta profesională. Dacă venitul tău anual este unul de sub 65.000 de euro atunci în loc de taxa de 16% impozit pe venit, vei avea doar 3%. Lucrul asta vine în special în ajutorul firmelor mici, la început de drum. Partea mai puțin avantajoasă este că ești obligat să ai un contabil. Iar cheltuielile de administrare după procedura de infiintare SRL sunt mult mai mari deât cele în cazul PFA-ului. Și procesul de desființare este unul destul de anevoios și durează și destul de mult (undeva la două luni).

După ce faci alegerea cea mare, nu uita de procedura de inregistrare marca la OSIM. N-ai vrea să ai succes și să nu fii recunoscut doar printr-un simplu logo, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *