Informații de securitate cibernetică pe care orice antreprenor digital ar trebui să le cunoască

Cu toții auzim zilnic de hackeri și atacuri cibernetice. Totuși, ne gândim că firma noastră este prea mică și prea nesemnificativă pentru ca un hacker din partea cealaltă de lume să ne atace. În principiu, este adevărat. Atacurile serioase se duc spre instituții mari. Totuși, nu uita că probabil și tu încurajezi plata cu cardul în magazinul tău online. Și tu ai stocate undeva date ale clienților tăi care sunt confidențiale și de care ești responsabil. 

Ce se poate întâmpla cu aceste date? Așa cum firma ta este mai mică comparativ cu alte firme internaționale, la fel și hackerii sunt mai experimentați sau mai puțin experimentați. Putem presupune că cine atacă serverele de la Casa Albă nu le va ataca și pe ale tale. Însă ce zici de hackerii de lângă noi, cei care abia cum își fac rodajul în meserie? Crezi că aceștia s-ar putea antrena pe site-ul tău? Noi credem că da. 

  1. Ce rău îți poate face un atac cibernetic pe site-ul tău?

Cine atacă un site mic, nu țintește să îți ia bani. De fapt, scopul unui atac cibernetic la nivelul acesta este altul: să fure date. Datele, folosite așa cum trebuie, sunt la fel de profitabile precum lingourile de aur. 

De exemplu: chiar în acest moment poți avea pe site un atac DDoS de care nici măcar să nu știi. Site-ul funcționează în parametri normali, nu îți da absolut nimic de bănuit. Totuși, cineva ți-a instalat în site o mică bucățică de cod care îi transferă toate datele din site. Astfel, atacatorul primește: datele de card cu care clienții tăi plătesc în magazinul tău online, numele loc, adresele fizice, adrese de email, numerele de telefon etc. 

Ce se poate întâmpla? În cel mai bun caz, aceste date personale confidențiale vor fi trimise către cei care se ocupă cu reclamele agresive de tip spam. Acei oameni vor primi spam-uri pe email, prin SMS, în cutia poștală etc. În cel mai rău caz, le va fi golit contul bancar, vor fi aflate detalii din viața lor privată, vor fi expuși pe internet și așa mai departe. 

Cu siguranță, nu îți dorești ca site-ul tău să fie sursa unor astfel de probleme. Nu doar că involuntar le poți face rău clienților care au avut încredere în tine, însă poți intra chiar și în probleme legale de tipul scurgerilor de date GDPR. În orice caz, orice astfel de problemă se răsfrânge negativ asupra imaginii firmei tale. 

  1. Cum obții protectie pentru site-ul  tău?

Dacă ai nevoie de protecție site,  cel mai bun lucru pe care îl poți face este să colaborezi cu o firmă specializată în testarea DDoS precum PGG Web. Aceștia vor verifica dacă ai sau ai avut un astfel de atac pe site-ul tău, vor remedia eventualele probleme și vor preveni orice atac viitor. Aceasta nu este o cheltuială – este o investiție în sănătatea și legalitatea afacerii tale. 

Dacă nu ești chiar tu inginer de sisteme sau ITst, dar ai un site, recomandarea noastră este să nu lași lucrurile la voia întâmplării, sperând că ție nu ți se poate întâmpla nimic. Pentru orice nevoi de securitate site, apelează la colaboratori special instruiți în acest sens.  

Îți dorim succes și lipsa oricăror incidente cibernetice pe site-ul tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *