dexa

Informatii despre DEXA – cand este indicat sa va faceti o investigatie?

In ce consta o investigatie de tip DEXA?

DEXA, cunoscuta si sub denumirea de osteodensitometrie, reprezinta o investigatie paraclinica de evaluare a densitatii osoase, fiind cea mai utilizata metoda pentru acest scop. Aceasta este o investigatie imagistica de inalta performanta ce foloseste raze X pentru urmarirea deminarilazii osoase.

Demineralizarea osoasa reprezinta un proces natural ce avanseaza odata cu varsta, dar aceasta devine grava in cazul persoanelor ce sufera de osteoporoza, caz in care oasele devin poroase si predispuse la fracturi. DEXA este o metoda radiologica frecvent utilizata pentru diagnosticarea si monitorizarea evolutiei bolii si tratamentului in cazul osteoporozei.

dexa

Prin DEXA se poate evalua densitatea osoasa a intregului sistem osos sau doar a zonelor cele mai predispuse facturilor (antebratul, coloana vertebrala, gatul femural) si, in plus, se poate calcula riscul de demineralizare osoasa in timp si raspunsul la tratament. Expunerea la radiatii este minima, iar durata procedurii este foarte scurta, durand aproximativ 5-7 minute.

Zonele principale pentru care se realizeaza analiza osoasa DEXA sunt coloana vertebrala si soldul. Osteoporoza este o boala ce afecteaza intregul sistem osos, deci analiza unei singure zone poate determina prezenta bolii la nivelul tuturor oaselor.

Cum se desfasoara DEXA?

Pentru investigatia DEXA, pacientul se va aseza pe masa aparatului, urmand sa i se efectueze scanari cu raze X prin os. Tehnica este una nedurerosa, non-invaziva si atraumatica pentru pacient, fiind si foarte rapida.

Pe parcursul examinarii, pacientul nu are voie sa aiba asupra sa bijuterii sau alte obiecte din metal. De asemeanea, va fi nevoit sa stea intins si nem*iscat.

Cand este indicat sa faceti o investigatie de acest tip?

Osteoporoza reprezinta o boala grava ce apare cu frecventa crescuta in special dupa varsta menopauzei in cazul femeilor, dar nu numai. Aceasta nu prezinta manifestari clinice evidente, pacientul neprezentand niciun simptom pana la aparitia fracturilor osoase. Pentru a evita acest caz nefericit, este extrem de important sa va faceti controale medicale regulate. Pentru a va mentine oasele in cea mai buna forma, este important sa aveti o dieta echilibrata, sa faceti miscare des si sa va efectuati investigatii DEXA periodice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *