Istoric al prelucrarii fierului

Astazi, fierul este un material extrem de cunoscut si de folosit. Foarte multi oameni folosesc elemente fier forjat ieftine pentru realizarea de garduri, de piese de mobilier sau de accesorii si se bucura de acest material fara a-i sti istoria.

Istoria fierului incepe inca din neolitic

Primele atestari ale fierului incep din Neolitic si Chalcolitic. In acea perioada, minereul de fier era folosit pentru topirea cuprului. Tot in acea perioada s-a observat ca in reactie cu nisipul, oxidul de fier duce la aparitia zgurei, care era foarte poroasa, insa extrem de rezistenta. Lovirea repetata a aceste zguri reducea destul de mult porozitatea si ducea la realizarea fierului forjat.

Abia din anul 1400 inainte de Hristos fierul a inceput sa fie folosit in modul in care este folosit astazi. In acea perioada, oamenii au ajuns la concluzia ca incalzirea repetata a minereului in cuptoare si lovirea sa cat timp este fierbinte rezulta un otel carbon, foarte rezistent.

Din 1000 inainte de Hristos apar noi progrese si noi procese de prelucrare, cum ar fi calirea si revenirea.

Fierul prezent in numeroase culturi de-a lungul istoriei

Prelucrarea fierului a avut loc in mai multe parti ale lumii, in perioade asemanatoare de timp. Chinezii, Hiitii sau indienii prelucrau fierul in aproape acelasi mod, insa obtineau diverse grade de calitate a metalului prin folosirea diverselor temperaturi.

Astazi, otelul obtinut prin topirea minereului de fier este mai pur si mai rezistent ca niciodata. Acesta se obtine in furnale uriase de minereu alimentate cu cocs si piatra de var. Obtinerea fierului in mod industrial il face mai ieftin, iar dezvoltarea industriei metalurgice duce la aparitia unui numar mare de elemente interesante din fier.

De ce sa folosesti fier?

Pentru ca indiferent de elementul din fier pe care alegi sa il folosesti te vei bucura de rezistenta mare, pe termen lung. Un produs de mobilier din fier sau un accesoriu din fier pot sa reziste fara probleme chiar si cateva zeci de ani, fara a avea nevoie de cine stie ce ingrijire.

Pe langa asta, obiectele din fier arata foarte bine, avand un aspect boem si interesant pe care il poti folosi la amenajarea locuintei sau la amenajarea gradinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *