Bateriile sunt una dintre principalele dureri de cap pentru utilizatorii de laptopuri. Toate bateriile au o anumita durata de viata care se masoara in cicluri de reincarcare. Durata de viata a unei baterii scade pe masura ce trece prin mai multe cicluri de incarcare si descarcare.
Daca sunteti utilizator de laptop, veti descoperi ca bateria nu va mai avea autonomia oferita la inceput si este necesar sa o schimbati. In prezent exista si baterii laptop pentru montare interna dar si baterii pentru montare externa si totul depinde de tipul de laptop pe care il ai. De asemenea, trebuie sa tii cont si de faptul ca bateriile externe pot sa fie mai usor de montat in timp ce bateriile interne sunt mai greu de montat si vei avea de cele mai multe ori nevoie de un specialist care sa se ocupe de aceasta operatiune.
In general, inlocuirea unei baterii nu este excesiv de costisitoare. Pana acum cativa ani, toate laptopurile incorporau baterii detasabile: orice utilizator putea scoate bateriile de pe laptop ori de cate ori dorea, iar multi chiar le eliminau daca lucrau cu computerul conectat la incarcator. Au existat producatori care au recomandat aceasta optiune, pentru a conserva durata de viata a bateriei.
In aceste situatii, bateria se schimba simplu, cumparand alta de la un magazin de componente pentru laptop. Atunci cand trebuie sa alegi un laptop cu baterie interna sau externa va trebui sa tii cont de avantaje si dezavantaje, inclusiv de faptul ca bateriile interne nu pot fi schimbate usor, acasa si vei avea nevoie de un specialist care sa te ajute.
Cu toate acestea, in ultimii ani, multi producatori isi fac laptopurile cu bateria incorporata. Motivul unei astfel de abordari tine de faptul ca laptopurile sunt mai compacte daca au bateriile incluse. De asemenea, avand baterii interne este mai usor sa se obtina laptopuri de dimensiuni mici, foarte subtiri si foarte usor de luat peste tot.
Avantajele bateriilor integrate
- Protectie mai mare: prin punerea bateriei in interiorul laptopului, bateria este mai protejata de socuri. In plus, bateriile stau fix si nu exista riscul de a cadea din laptop asa cum se intampla uneori la modelele vechi, in cazul carora clemele de prindere sunt slabite si poti pierde bateria atunci cand ai cea mai mare nevoie de ea.
- Estetica: acesta este un alt motiv pentru care multi producatori aleg sa puna bateriile in interiorul laptopului. Prin plasarea bateriei in interior, se poate obtine un design mai modern pentru laptopuri.
Dezavantajele bateriilor integrate
- Siguranta: atunci cand bateriile sunt accesibile, putem verifica vizual care este starea lor. Daca apare o defectiune cu efecte asupra starii bateriei, observam, deoarece bateria se supraincalzeste. Cu toate acestea, daca bateria este ascunsa de ochii nostri, nu putem percepe niciodata aceste probleme, decat atunci cand este prea tarziu. Acest lucru poate avea efecte chiar si asupra altor componente ale computerului.
- Este mai complicat de schimbat: puteti incerca sa desfaceti laptopul insa in absenta unor instrumente potrivite, va fi complicat sa ajungeti la baterie si puteti strica in timpul procesului carcasa, precum si alte lemente componente ale laptopului. Multi utilizatori nu sunt dispusi sa-si asume riscul de a desface singuri un computer. In plus, daca va demontati singuri laptopul este posibil sa pierdeti garantia.
- Nu mai puteti folosi baterii de rezerva: cei care lucreaza intens cu computerul in medii in care nu il pot conecta la priza tin de obicei cu ei baterii de rezerva. Daca bateria este incorporata, aceste baterii de rezerva devin complet inutile.
Tinand cont de informatiile de mai sus este acum mult mai usor sa faceti alegerea potrivita pentru laptopul pe care il cumparati.