Legatura dintre sanatatea orala si sanatatea inimii

Se spune ca gura este poarta catre corp. Dantura nu numai ca este primul lucru pe care oamenii il observa la tine, dar aceasta poate sa te afecteze in moduri pe care nu le poti observa cu ochiul liber. Sanatatea orala are impact asupra sanatatii intregului organism, in special asupra sanatatii inimii.

Legatura dintre sanatatea orala si sanatatea inimii

Una dintre cele mai importante conexiuni gura-corp este cea dintre gura si inima. Cercetatorii au gasit, mai exact, o legatura intre bolile de inima si sanatatea gingiilor. Bolile parodontale (bolile gingiilor) cresc riscul unui prim atac de cord cu 28%, conform unui studiu realizat in anul 2006 de catre cercetatorii de la Spitalul Universitar Karolinska din Suedia. Cum este posibil acest lucru?

Inflamatiile din interiorul cavitatii orale si sanatatea inimii

Se pare ca inflamatiile din interiorul cavitatii orale provoaca probleme cu sistemul cardiovascular. O teorie este ca bacteriile orale pot afecta inima atunci cand intra in fluxul de sange, atasandu-se de placile de grasime din arterele coronare (vasele de sange ale inimii), contribuind astfel la formarea cheagurilor. Boala coronariana, care are mare legatura cu bolile grave de inima, se caracterizeaza printr-o ingrosare a peretilor arterelor coronare din cauza acumularii de grasimi. Cheagurile de sange pot bloca fluxul sanguin normal, restrictionand cantitatea de nutrienti si oxigen necesara pentru ca inima sa functioneze corect – iar acest lucru poate duce la atacuri de cord.

Un alt mod prin care inflamatiile orale pot afecta sanatatea inimii sunt bolie parodontale. In cazul bolilor parodontale, exista adesea o acumulare mare de bacterii in placa ce se dezvolta de-a lungul liniei gingivale, bacterii care pot ajunge in sange, contribuind la coagularea sa, la infundarea arterelor si, mai departe, la probleme grave cu inima si la atacuri de cord.

Prevenirea bolilor parodontale si a problemelor cardiace

Un medic internist sau cardiolog poate testa sangele pentru a analiza concentratia de proteina C reactiva care, daca este crescuta, poate indica prezenta unei inflamatii. Nivelurile de proteine C reactive se dovedesc a fi ridicate atat la pacientii cu parodontoza, cat si la cei cu boli cardiovasculare. Urmarea unui tratament parodontoza duce la scaderea nivelului de proteine C reactive, prevenind astfel aparitia evenimentelor cardiovasculare.

Unele dintre bacteriile ce au de-a face cu afectiunile parodontale au capacitatea de a distruge tesutul conjunctiv in gura, ceea ce sugereaza ca, atunci cand intra in fluxul sanguin, infecteaza peretii vaselor de sange, determinand modificari, ceea ce duce la cresterea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral.

Este important sa stii ca exista o legatura intre sanatatea ta orala si sanatatea inimii tale. Studiile au descoperit ca bolile parodontale sunt, de la sine, un factor de risc pentru boala coronariana. Asigura-te ca mergi la un control stomatologic de rutina de doua ori pe an pentru ca gingiile tale sa fie mereu curate si sanatoase, prevenind astfel dezvoltarea problemelor cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *