Licitatii imobile executate: cum se desfasoara?

Pe fondul unei crize economice ori din cauza unor afaceri care nu au functionat asa cum si-au dorit, unii oameni ar putea intampina dificultati pe plan financiar, iar in cele mai grave dintre cazuri se poate ajunge inclusiv la proceduri de licitatii imobile executate. Recomandat este ca oamenii de afaceri sa fie cat mai bine informati pe marginea acestui subiect, astfel incat sa stie care sunt pasii care trebuie urmati in astfel de situatii. In acelasi timp, este vorba despre o metoda prin care indivizii isi pot achizitiona imobile la preturi mult mai mici decat cele practicate pe piata, motiv pentru care si acestia trebuie sa citeasca foarte atent randurile de mai jos.

Cum se declanseaza procedura de licitatie?

Pentru inceput, indivizii trebuie sa stie ca in momentul in care ajung in incapacitatea de a-si plati datoriile, trebuie sa primeasca o somatie prin care sa fie informati ca au la dispozitie 15 zile pentru a-si achita ratele / sumele datorate. Este vorba despre un document cunoscut drept somatie de executare imobiliara si care are caracter oficial. Daca debitorii nu-si pot indeplini obligatiile nici in cele 15 zile care le mai sunt acordate, se trece la perfectarea documentelor necesare pentru licitatia publica.

Licitatii imobile executate – stabilirea preturilor

Urmatorul pas care are loc in cadrul procedurilor de licitatii imobile executate este referitor la stabilirea preturilor pentru cladirile aferente. Este important ca preturile sa fie unele corecte, gandite in concordanta cu cerintele de pe piata actuala, dar si in concordanta cu datoriile care trebuie recuperate de catre institutiile bancare. Imediat ce evaluatorii stabilesc preturile, ei trebuie sa comunice acest detaliu si ambelor parti implicate.

Cand au loc licitatiile?

Conform procedurii pentru imobilele executate, vanzarile trebuie sa fi stabilite in decurs de 5 zile de la publicarea anuntului in documentele de specialitate. Este vorba despre un termen care nu poate fi mai scurt de 20 de zile si nici mai lung de 40 de zile, ambele termene aflandu-se sub sanctiunea nulitatii absolute.

Cine poate participa la licitatii?

Un alt element foarte important de mentionat este acela ca la toate licitatiile publice pot participa atat persoane fizice, cat si persoane juridice, care, pana in momentul licitatiei au posibilitatea de a dovedi faptul ca dispun de suficiente resurse pentru a achizitiona imobilele in cauza. Mai mult, debitorii nu pot participa in cadrul licitatiilor prin care le sunt scoase la vanzare bunurile, iar persoanele apropiate lor se afla in aceeasi situatie. Este esential ca procedurile sa fie unele corecte, astfel incat datoriile sa fie recuperate. In acelasi timp, conform reglementarilor aflate in vigoare, licitatiile pot avea loc inclusiv atunci cand la procedurile aflate in desfasurare se prezinta o singura persoana interesata sa cumpere.

Procedurile de executare silita sunt explicate foarte clar prin documente oficiale, gandite de experti in domeniu, insa, de cele mai multe ori, ele au experimari dificile pentru persoanele care nu sunt familiarizate cu acest subiect. Inainte de a lua o decizie, indivizii trebuie neaparat sa consulte specialisti care ii pot ajuta sa inteleaga totul mult mai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *