Mituri si adevaruri despre psoriazis

Psoriazisul afecteaza in jur de 125 de milioane de oameni din intreaga lume. Daca esti unul dintre cei afectati, este posibil sa stii cat de suparatoare este mancarimea pe care o provoaca, dar este totodata posibil sa nu stii care sunt cauzele psoriazisului si ca aceasta boala autoimuna nu iti poate afecta doar exteriorul, ci si interiorul organismului.

Exista multe mituri legate de psoriazis. Acest lucru este cauzat de lipsa generala de cunostinte medicale si, desigur, de informatiile false pe care le citim in diverse surse din domeniul mass-media.

Continua sa citesti pentru a descoperi care este adevarul din spatele celor mai des intalnite mituri despre psoriazis.

​Mit: Psoriazisul este contagios.

Adevar: Psoriazisul este cauzat de functionarea defectuoasa a sistemului imunitar. Genetica poate juca un rol in riscul de a dezvolta aceasta maladie. Daca unul dintre parintii tai se confrunta cu psoriazis, ai un risc mai mare de a dezvolta si tu boala.

Fiind o boala a sistemului imunitar si/sau genetica, este important sa stii ca nu poti lua psoriazis de la altcineva si ca boala nu se transmite prin mediu. Intr-un sistem imunitar functional, celulele albe din sange numite celule T ataca bacteriile si virusii din organism, oferind protectie impotriva bolilor. Cand cineva are psoriazis, totusi, celulele T ataca celulele pielii. In mod normal, celulele pielii sunt eliminate si sunt inlocuite la o luna. Cu toate acestea, celulele pielii cu psoriazis completeaza acest ciclu de crestere si pierdere in trei sau patru zile. Aceste celule ale pielii se aduna pe suprafata pielii provocand psoriazis.

​Mit: Psoriazisul este intotdeauna genetic.

Adevar: Unii oameni care au psoriazis nu au antecedente familiale ale bolii. De asemenea, daca ai gene pentru psoriazis, este posibil sa nu dezvolti niciodata boala. Oamenii de stiinta cred ca persoanele care nu au un precursor genetic pentru psoriazis experimenteaza declansatori ce provoaca boala. Printre acesti declansatori se numara stresul, arsurile solare, anumite infectii (cum ar fi faringita streptococica), consumul de anumite medicamente, vremea rece si uscata, consumul de tutun si alcool.

​Mit: Psoriazisul dispare fara tratament.

Adevar: Cunoasterea adevarului despre psoriazis este esentiala, in asa fel incat sa poti obtine cel mai bun tratament daca te confrunti cu aceasta boala. Un mit este ca boala va disparea de la sine. Din pacate, simptomele psoriazisului dureaza tot restul vietii. Sigur, acestea pot fi ameliorate pentru o perioada cu ajutorul medicamentelor, alimentatiei sanatoase si fototerapiei.

​Mit: Doar persoanele cu pielea alba pot dezvolta psoriazis.

Adevar: In timp ce majoritatea persoanelor care sufera de psoriazis au pielea alba, aceasta maladie poate fi dezvoltata de oricine, indiferent de culoarea pielii sale. Un studiu din Statele Unite ale Americii a aratat ca 2% dintre persoanele care sufera de psoriazis sunt afro-americani si 1,6% sunt hispanici. Psoriazisul tinde sa arate diferit in functie de culoarea pielii. La persoanele cu pielea deschisa, psoriazisul se prezinta cu pete rosii sau roz, cu solzi alb-argintii. Pentru persoanele hispanice, psoriazisul provoaca pete de culoarea somonului si solzi alb-argintii. Iar la afro-americani, psoriazisul poate arata violet si cu o nuanta de gri.

Pentru mai multe informatii consultati blogul Centrului Medical Misca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *