Plangerea penala este un act prin care persoana care a suferit o vatamare de natura morala, fizica sau materiala prin savarsirea unei infractiuni isi doreste ca faptuitorul sa fie tras la raspundere penala.
Daca persoana vatamata isi doreste sa puna capat conflictului penal care a rezultat din savarsirea unei infractiuni si nu isi mai doreste sa continue procesul penal, atunci poate apela la retragerea plangerii penale.
In aceste situatii orice persoana vatamata are nevoie de un avocat pentru a fi indrumata pas cu pas pe tot parcursul procesului. Un avocat ii va oferi toate detaliile necesare inclusiv cu privire la retragerea plangerii penale. Aceasta poate fi exercitata pe tot parcursul procesului penal inclusiv in faza de urmarire penala, a judecatii de fond, in faza de apel pana la termenul in care instanta de apel se pronunta.
Conform art. 16 lit. g Cod penal, retragerea plangerii penale poate duce la stingerea actiunii penale sau civile, inclusiv a pretentiillor partii vatamate. Roxana Pop este avocat drept civil Cluj cat si drept penal si poate sustine orice persoana vatamata.

Pentru ce infractiuni este permisa retragerea plangerii penale?
Roxana Pop cu pagina roxanapop-law.ro explica in cazul caror infractiuni este permisa retragerea plangerii penale:
- vatamarea corporala din culpa prevazuta de Codul penal la Art. 196;
- lovirea sau alte violente prevazute de Codul penal la Art. 193;
- amenintarea, hartuirea;
- violul in forma simpla prevazut de Codul penal la Art. 218 alin 1 si 2;
- agresiune sexuala;
- violarea de domiciliu;
- abandonul de familie prevazuta de Codul penal la Art. 387;
- divulgarea secretului profesional.
Printre acestea se mai amintesc si nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului si impiedicarea exercitarii libertatii religioase.
Ce este medierea penala
Medierea penala are ca obiect un conflict ce a fost determinat de savarsirea unei fapte penale. Aceasta poate duce la stingerea actiunii penale, poate de asemenea atenua raspunderea penala sau poate duce si la liberarea conditionata. Astfel ca un conflict penal genereaza medierea penala, iar aceasta la randul ei efecte juridice in proces penal. Vezi mai multe detalii aici.
Revenind la retragerea plangerii penale, aceasta poate fi facuta oral sau in scris in fata organului judiciar sau in fata notarului, moment in care instanta de judecata va trebui sa dispuna incetarea procesului penal.
Asadar, exercitarea dreptului in ceea ce priveste plangerea penala poate fi facuta pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare. In schimb, medierea penala poate fi desfasurata atat inaintea derularii unui proces penal, in timpul acestuia cat si dupa o condamnare.
Pentru a intelege mai exact pasii care trebuie facuti in astfel de situatii este indicat sa apelati la un avocat drept civil sau penal.
Avocat Roxana Pop va poate ajuta cu toate informatiile de care aveti nevoie in astfel de cazuri, avand in vedere ca de-a lungul timpului a mai intalnit astfel de spete.
Pentru mai multe detalii puteti accesa pagina oficiala roxanapop-law.ro sau sa scrieti la adresa de e-mail afisata mai jos.
Date de contact: