Ce este tensiunea arteriala?
Tensiunea arteriala este termenul medical folosit pentru cantitatea de forta exercitata de sangele circulant impotriva peretilor arterelor. Este normal ca tensiunea arteriala sa creasca si sa scada pe parcursul zilei, dar pentru persoanele cu hipertensiune, tensiunea arteriala ramane constant ridicata, crescand riscul de probleme medicale grave. Conform estimarilor, 7,4 milioane de romani sunt afectati de hipertensiune arteriala.
Tensiunea arteriala inregistreaza doua masuratori: tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala diastolica. Tensiunea sistolica masoara presiunea in artere atunci cand inima bate, in timp ce tensiunea diastolica masoara presiunea in timp ce inima se opreste intre batai. Tensiunea sistolica este intotdeauna listata deasupra tensiunii diastolice, ambele avand unitatea pentru masurare a presiunii “mmHg”.
Tensiunea arteriala se incadreaza intr-un interval normal atunci cand tensiunea arteriala sistolica este sub 120, iar tensiunea arteriala diastolica este sub 80. Cei cu hipertensiune arteriala au valori constante mai mari de 130/90 mmHg.
De ce poate fi hipertensiunea arteriala periculoasa?
Hipertensiunea arteriala care nu este tinuta sub control este considerata a fi o boala cronica ce poate afecta treptat inima, arterele, rinichii si chiar ochii si creierul. Creste riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, dementa si alte afectiuni precum degenerescenta maculara.
Aceasta afectiune poate fi tinuta sub control prin schimbarea stilului de viata, in special in ceea ce priveste alimentatia si sportul. Totodata, tensiunea arteriala poate fi scazuta prin medicatie.
Cei care se confrunta cu aceasta afectiune si nu se trateaza corespunzator pot avea parte de cresteri bruste si periculoase ale tensiunii arteriale. Aceste cresteri bruste se numesc crize hipertensive si pot necesita interventie medicala imediata.
Cand este hipertensiunea arteriala o urgenta medicala?
Criza hipertensiva se refera la cresterea rapida si brusca a tensiunii arteriale la niveluri de peste 180/120 mmHg. Tensiunea arteriala lasata netratata la aceste niveluri ridicate poate duce la complicatii grave de sanatate, inclusiv la:
- pierderea memoriei;
- accident vascular cerebral;
- pierderea cunostintei;
- infarct;
- leziuni renale.
Simptomele unei crize hipertensive
Cand anumite simptome fizice insotesc cresterea tensiunii arteriale, viata poate fi pusa in pericol. Unele dintre aceste simptome includ:
- durere severa de cap, confuzie si vedere incetosata;
- dificultati de respiratie;
- sangerare nazala;
- anxietate severa;
- greata si varsaturi;
- convulsii.
Experimentarea acestor simptome poate fi coplesitoare, iar persoanele din jur ar putea sa nu observe ceea ce se intampla. Este important sa fii familiarizat cu semnele de avertizare ale unei crize hipertensive pentru a o recunoaste atunci cand apare.
Cauzele unei crize hipertensive
In timp ce o criza de hipertensiune poate aparea in orice moment, exista unii factori de risc si situatii medicale care o pot provoca. Printre acestea se numara:
- insuficienta cardiaca;
- insuficienta renala;
- accidentul vascular cerebral;
- infarctul;
- omiterea luarii medicamentelor prescrise pentru hipertensiune.
Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din Romania. Desi aceasta poate fi gestionata fie prin administrarea de medicamente, fie prin anumite modificari ale stilului de viata, unii oameni nu o iau in serios, motiv pentru care ajung sa se confrunte cu o multime de probleme grave de sanatate.
Poti afla mai multe informatii de la specialistii Centrului Medical Misca