Petardele, nelipsite de la manifestarile dedicate Noului An Chinezesc

In preajma Anului Nou Chinezesc, traditia spune ca petardele si artificiile sunt nelipsite, iar sarbatoarea si-ar pierde mult din farmec si din culoare fara aceste materiale pirotehnice. In cultura chineza, se considera ca zgomotul provocat de ele alunga spiritele rele. Conform legendei, in ajunul Anului Nou, un monstru numit Nian coboara din munti, distruge satele si se hraneste cu copii si vite. Satenii au descoperit insa ca, daca arunca bambus uscat in foc, se produc mici explozii care sperie monstrul. De atunci, obiceiul din ultima zi a anului chinezesc este neschimbat.

In prezent, petardele si artificiile nu pot lipsi de la aceasta sarbatoare, atat datorita traditiei, cat si faptului ca produc efecte luminoase si sonore extrem de spectaculoase. Prin urmare, desi emit zgomote foarte puternice si lasa in urma resturi de hartie rosie, aceste dispozitive explozive sunt extrem de apreciate de catre chinezi.

Stramosul petardelor a fost “baozhu”, care in traducere inseamna bambus care explodeaza. Descoperirea intamplatoare a prafului de pusca, in timpul dinastiei Tang (anii 618-907 e.n) a determinat aparitia primelor petarde “moderne”. Acestea constau intr-un bat de bambus umplut cu praf de pusca si aruncat in foc. In timpul dinastiei Song (960-1279), bambusul a fost inlocuit cu tuburi de hartie, iar in prezent micile explozibile chinezesti sunt impachetate intr-un ambalaj rosu, o culoare considerata norocoasa in acea parte a lumii. In general, bucatelele de hartie rosie nu sunt stranse imediat, ci in ziua urmatoare, pentru a nu “matura” norocul.

Cum utilizeaza chinezii petardele de Anul Nou

Desi toti chinezii respecta traditia legata de folosirea petardelor de Anul Nou, momentul in care acestea sunt aprinse difera de la regiune la regiune. Astfel, unii le aprind inainte de cina, pentru a-si chema strabunii sa li se alature si sa petreaca impreuna intr-o atmosfera de veselie. Altii dau foc micilor bombe chiar la miezul noptii, pentru a alunga spiritele rele si a sarbatori intrarea in noul an. In orasele mari, micile explozii au loc aproape neincetat, timp de 2-3 ore, fiind insotite de un fum gros si de alarmele a sute de masini.

In alte regiuni, familiile de chinezi aprind petarde in prima dimineata din noul an, imediat dupa ce se trezesc, pentru a avea noroc in toate cele 365 de zile care urmeaza. De asemenea, micile bombe sunt nelipsite si de la Festivalul Lampioanelor, care marcheaza sfarsitul evenimentelor dedicate Anului Nou.

Pe langa Anul Nou, chinezii mai utilizeaza petardele la nunti, la petreceri, la zile de nastere, dar si in momentul lansarii unui business, deoarece considera ca acestea aduc prosperitate si succes. Totusi, micile dispozitive explozive sunt folosite uneori si la inmormantari, in memoria persoanei trecute in nefiinta.

In ultimii ani, autoritatile din China au limitat folosirea petardelor si artificiilor in marile orase, din ratiuni legate de siguranta si de mediu. Astfel, in prezent, oamenii le pot aprinde numai in locuri special amenajate de primarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *