Stiai ca exista operatori economici autorizati pentru preluarea responsabilitatii pentru deseuri de ambalaje? Se numesc OTR-uri

Productia de ambalaje a crescut de 3 ori in ultimele trei decenii, cele mai multe dintre aceste materiale avand o singura utilizare. Cantitatea de deseuri de ambalaje reprezinta o problema la nivel global, fiecare gospodarie din Europa producand 400 de kg de deseuri intr-un an.

Sticlele, borcanele, cutiile, pungile din plastic, tavile din polistiren si asa mai departe, ajung la groapa de gunoi, cauzand daune aduse mediului. Din acest motiv, s-a impus prin legislatie obligativitatea agentilor economici de a raporta cantitatile de amblaje, dar nu doar atat. Acestia trebuie sa le recicleze si sa valorifice deseurile de ambalaje pana la tintele minime pe care legea le prevede. Responsabilitatea poate fi, insa, predata si asa-numitelor OTR-uri. In anul 2019, de exemplu, 8.645 din 20.210 producatori intregistrati la AFM au colaborat cu OTR-uri.

Ce sunt OTR-urile sau Organizatiile de Transfer de Responsabilitate

In termeni simpli, activitatea unui OTR se bazeaza pe ceea ce se numeste transfer de responsabilitate. Cu alte cuvinte, operatorii economici autorizati preiau, din sarcina companiilor care introduc in circuitul economic ambalajele, responsabilitatea raportarii, calcularii si platii taxelor catre Fondrul de Mediu.

Mai mult, ei se obliga sa respecte tintele anuale de reciclare. Conform Legii 249/2015 acestea sunt: 60% din greutatea ambalajelor din sticla trebuie reciclate, iar acelasi procent se mentine si pentru hartie sau carton. In cazul metalului, vorbim de un procent de 50%, in timp ce legea prevede obligativitatea de a recicla 22,5% din greutatea maselor plastice si 15% din greutatea ambalajelor provenite din lemn. Daca aceste obiective legale de reciclare nu au fost atinse, atunci agentul economic va trebui sa plateasca taxe pentru fiecare kilogram de deseu nereciclat. Daca se produc tone de ambalaje, costurile sunt foarte mari.

Cum alegi cu care Organizatie de Transfer de Responsabilitate sa colaborezi

Exista cateva etape deosebit de importante. In primul rand, trebuie sa verifici daca OTR-ul pe care vrei sa il contractezi figureaza pe lista Ministerului Mediului. Acest tip de operator economic trebuie sa tina o licenta, emisa in anul curent. Pasul imediat urmator este sa verifici daca OTR-ul se afla in zona de activitate in care sunt produse amblajele. Conform legii, Organizatia de Transfer de Responsabilitate trebuie sa acopere teritorial anumite suprafete. Verifica si care sunt preturile practicate si daca, in trecut, OTR-ul si-a indeplinit obligatiile pe care si le-a asumat in raport cu alte companii cu care a colaborat. Organizatia trebuie sa dovedeasca faptul ca este contribuabil la Administratia Fondului de Mediu si sa detina un cazier fiscal. Verifica sa nu existe savarsirea faptelor vamale, fiscale sau de alta natura financiara si solicita un certificat de atestare fiscala, prin care poti verifica inexistenta datoriilor la bugetul statului. E important!

Recomandare OTR deseuri: Ecologic3rAmbajale.ro, operator economic national de tip OIREP

Daca vrei sa obtii usor datele corecte pentru raportarea de mediu sau sa beneficiezi de o retea de colectori pentru reciclarea deseurilor din plastic, colaboreaza cu Ecologic3rAmbajale.ro. Acest operator economic national de tip OIREP poate prelua intreaga responsabilitate din sarcina ta, privind gestionarea deseurilor. Feedback-urile de care se bucura Ecologic3rAmbajale.ro sunt foarte bune, iar in portofoliul lor se poate vedea o multitudine de companii si producatori de ambalaje cu care au colaborat. Aceasta organizatie este succesoarea celui mai vechi OTR deseuri din Romania si activeaza in domeniu de multa vreme.

 Date de contact:

Tel: 0239.680.500

E-mail: [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *