Sunt fizioterapia si kinetoterapia acelasi lucru?

Folosite amandoua in cadrul recuperarii medicale, fizioterapia si kinetoterapia sunt doua forme de tratament diferite, pe care insa multi pacienti tind sa le confunde. Sigur, ambele sunt efectuate pentru a spori si a accelera aparitia efectului terapeutic si, de multe ori, merg mana in mana pentru a oferi beneficiile dorite.

Metoda potrivita de tratament este stabilita in urma unei evaluari medicale complexe a pacientului, tinand cont, de asemenea, de istoricul sau medical, de rezultatele de laborator sau de cele relevate in urma examenelor de imagistica medicala. Dupa ce pacientul este examinat, medicul va stabili un diagnostic corect si, implicit, planul de tratament necesar vindecarii. Tratamentul poate fi unul simplu sau poate contine mai multe proceduri combinate.

In randurile de mai jos va vom explica diferentele dintre fizioterapie si kinetoterapie.

Fizioterapia.

O forma de terapie mai complexa decat kinetoterapia, fizioterapia cuprinde mai multe tehnici de tratament, inclusiv electroterapia, masajul, magnetoterapia, terapia cu ultrasunete, exercitiile fizice, impachetarile si utilizarea caldurii, luminii, electricitatii si a apei pentru recuperarea si combaterea diverselor afectiuni ale organismului uman.

Fizioterapia este benefica in tratarea aproape a oricarei boli ce afecteaza articulatiile, muschii si nervii, avand ca efect ameliorarea durerilor, tratarea inflamatiilor articulare si musculare, eliminarea contracturilor, relaxarea muschilor, tratarea umflaturilor cauzate de infiltrarea unui lichid seros intr-un tesut celular subcutanat, folosind curenti de tip diadinamic sau interferential sau aplicatii de laser, ultrasunete, masaj, drenaj limfatic, etc.

De cele mai multe ori, pacientii carora li se recomanda sesiuni de fizioterapie au nevoie de tratarea traumatismelor din zona picioarelor, genunchilor sau a coloanei vertebrale. Totodata, fizioterapia este des utilizata ca tratament scontat in vindecarea herniilor de disc atunci cand nu este necesara interventia chirurgicala.

Kinetoterapia.

Considerata a fi mai mult o forma de “terapie prin miscare”, adica gimnastica medicala, kinetoterapia este, spre deosebire de fizioterapie, destinata atat persoanelor care au suferit accidentari (entorse, fracturi, rupturi de ligamente), interventii chirurgicale ce au afectat functia motorie sau celor care au afectiuni reumatice, cat si persoanelor sanatoase care, pur si simplu, doresc sa isi imbunatateasca starea fizica. De asemenea, kinetoterapia este des utilizata de catre sportivii de performanta.

Intr-o clinica kinetoterapie, pacientii invata sau reinvata ce inseamna o pozitie corecta a corpului, evitand astfel dezvoltarea problemelor lombare sau cervicale. Totodata, ei afla ce obiceiuri trebuie evitate in asa fel incat sa aiba parte de o mobilitate cat mai buna o perioada lunga de timp.

De regula, pacientii carora medicii le recomanda sesiuni de kinetoterapie prezinta dureri lombare sau cervicale, hernii de disc, reumatism cronic, deformari ale coloanei vertebrale (scolioza, cifoza, lordoza) sau discopatie. Kinetoterapia este des utilizata si ca tratament de vindecare in urma entorselor, luxatiilor, rupturilor de ligamente si a fracturilor.

Gama de beneficii ale kinetoterapiei este insa mult mai larga. S-a descoperit ca aceasta forma de tratament este, de asemenea, benefica femeilor care doresc sa ramana gravide, deoarece le ajuta sa capete un tonus general mai bun si mai echilibrat, factor deosebit de important intr-o astfel de situatie.

Kinetoterapia este de mare ajutor si in timpul sarcinii, dar si imediat dupa sarcina. Aceasta faciliteaza nasterea, iar dupa nastere o ajuta pe proaspat mamica sa isi revina mai repede la greutatea normala si la conditia fizica dorita. Sigur, in primul trimestru de sarcina gravida trebuie sa faca anumite exercitii speciale, insa in restul lunilor poate avea un program normal de exercitii. Gimnastica medicala in timpul sarcinii poate fi practicata atat dimineata, pentru inviorare, cat si in alte perioade ale zilei, pentru intretinere. Recomandat ar fi ca o gravida sa nu aiba sesiuni de kinetoterapie mai lungi de 30 de minute, deoarece fiind intr-o perioada destul de delicata, iar corpul ei avand parte de o multime de transformari, ea are atunci un organism mai sensibil. Aceste sesiuni de kinetoterapie trebuie sa se focuseze asupra musculaturii abdominale, dar si a muschilor dorsali. Pe langa faptul ca ii ofera un tonus general grozav, aceasta forma de terapie o ajuta pe gravida sa aiba o circulatie a sangelui mai buna, ceea ce este minunat atat pentru sanatatea ei, cat si pentru sanatatea pruncului ce il poarta in pantece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *