Tehnologia avansata, motivul pentru care tot mai multi romani diagnosticati cu cancer de prostata pleaca sa se trateze in strainatate

 Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la bărbații din întreaga lume. Cu o îngrijire adecvată, prognosticul general pentru pacienții cu cancer de prostată este, în general, pozitiv, datorită metodelor avansate de diagnostic și a tehnicilor de tratament de succes. Tehnologia de ultima generatie permite bolnavilor diagnosticati cu cancer de prostată să beneficieze de investigații complete pentru un diagnostic corect.

Investigatia cu PSMA (Antigenul membranar specific prostatic), o glicoproteină care este pozitivă la 95% dintre pacienții cu cancer de prostată și care se găsește fiziologic pe suprafața celulelor prostatei este implementata cu succes in clinici din strainatate, accelerand atat diagnosticul, cat si planul de tratament. Tehnologia Ga-68 PSMA PET/CT este utilizata tot mai frecvent atât în urmărirea cât și în planul de tratament al cancerului de prostată. Acest tip de investigatie este foarte importanta pentru ca pacientul sa aiba cat mai rapid un diagnostic definitiv în cazul în care exista suspiciuni legate de aceasta afectiune, in investigarea in ceea ce priveste răspândirii bolii, in planificarea tratamentului (local sau sistemic), in evaluarea răspunsului la tratament si in detectarea recidivei și a metastazelor după tratament .

Ga-68 PSMA PET/CT are mai mult succes decât PSA, ecografia, tomografia computerizată și RMN în ceea ce privește stadializarea și investigarea recidivei și a metastazelor. Oferă un beneficiu real in cazul pacienților cu risc moderat și ridicat în conformitate cu scorul patologic și stadializarea. S-a demonstrat că poate schimba stadiul și, prin urmare, abordarea tratamentului prin detectarea recidivei și a metastazelor cancerului de prostată. Astfel, permite, de asemenea, determinarea celei mai bune abordări terapeutice, fie locală (radioterapie), fie sistemică (chimioterapie și hormonoterapie), pentru pacient. Recidiva și metastazele identificate prin Ga-68 PSMA pot fi tratate cu succes cu Lu-177 (lutețiu), care este un alt radionuclid, iar această terapie poate prelungi supraviețuirea și să crească calitatea vieții.

În cadrul departamentului nostru, folosim protocolul imagistic cu Ga 68- PSMA la pacienții diagnosticați cu adenocarcinom de prostată, pentru a stabili stadiul bolii. De asemenea, putem folosi Ga 68- PSMA  la pacienții cu adenocarcinom de prostată care au metastaze pentru a evalua imagistic răspunsul la tratament. Mai mult, dacă pacientul are o nouă leziune, apelăm la Ga 68- PSMA pentru a reevalua stadiul bolii. Ga 68-PSMA acționează în felul următor: când injectăm pacientul cu acest radiotrasor, acesta se atașează de un receptor din membrana adenocarcinomului de prostată, apoi intră în citoplasmă. Astfel, reușim să vizualizăm celulele carcinomului de prostată. Ceea ce facem noi se numește imagistică moleculară cu Ga 68- PSMA”, a precizat Dr. Kemal Unal, expert in medicina nucleara la ACIBADEM.

Tot mai multi romani apeleaza la investigatii si tratamente in strainatate pentru cancerul de prostata. Un cancer trebuie depistat cât mai la debut si trebuie abordat în cadrul comisiilor multidisciplinare de specialiști, din care fac parte medici de diverse specialități medicale, chirurgi, oncologi, radioterapeuți, anatomopatologi, experți în imagistică și medicină nucleară. În cazul în care un cancer nu este tratat multidisciplinar, șansele de reușită a tratamentului scad. Însă, la ora actuală, în centrele oncologice de elită din lume, precum ACIBADEM, performanțele tehnologiei și expertiza medicilor fac posibilă și tratarea cazurilor avansate de cancer. Acest lucru se realizează datorită tehnologiilor precum scanările de tip PET-CT, SPECT CT, a scintigrafiei care folosesc radiofarmaceutice. Acestea sunt substanțe marcate cu elemente radioactive, care sunt absorbite în tumori și fac posibilă atât detectarea lor, cât și tratarea țintită.

  Tratamentul pentru cancerul de prostată este planificat individual, în funcție de tipul, dimensiunea și agresivitatea tumorii, precum și de vârsta, preferințele și starea generală de sănătate a pacientului.

   Pentru rezultatele de succes ale tratamentului cancerului de prostată este necesara o abordare de echipă, specialiști cu înaltă calificare în diferite discipline medicale, incluzând, dar fără a se limita la urologie, patologie de laborator, radiologie, medicină nucleară, chirurgie, oncologie medicală și radioterapie oncologică, își unesc eforturile pentru a obține cel mai bun rezultat pentru fiecare pacient.

Cazuistica specialistilor de la ACIBADEM indica faptul ca in cazul in care pacientul se prezinta cu tumori de grad scăzut, care progresează lent, dupa tratament 2/3 dintre pacienții aflați în supraveghere activă nu vor necesita niciodată tratament activ și, prin urmare, vor evita efectele secundare ale tratamentului inutil.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *