In momentul in care te angajezi la un nou loc de munca, este obligatoriu sa prezinti o fisa medicala care sa ateste faptul ca esti apt, din punct de vedere fizic si psihologic, sa lucrezi in domeniul respectiv.
De asemenea, obtinerea autorizatiei de libera practica pentru medici, asistenti medicali si o serie de alte profesii presupune dobandirea prealabila a unui certificat medical tip A5, de sanatate fizica si psihica.
Inainte de casatorie este necesara obtinerea unui certificat prenuptial, iar, daca doresti un permis de portarma, pentru un plus de siguranta personala, ai de asemenea nevoie de un document emis de o clinica medicala autorizata.
Fiecare dintre aceste dovezi ale sanatatii si capacitatii de a indeplini diferite sarcini presupune efectuarea anumitor controale medicale, in conformitate cu legislatia aflata in vigoare. Iata despre ce este vorba!
Cum obtii Fisa Medicala pentru angajare?
Acest document este necesar in mai multe imprejurari: cand te angajezi pe o functie noua, cand iti reiei activitatea dupa o pauza de lunga durata, precum concediul de maternitate, sau periodic, conform unei ritmicitati prevazute in regulamentele emise pentru fiecare domeniu de activitate in parte.
In general, examenul medical efectuat la angajare cuprinde un examen clinic general, examinare oftalmologica, EKG, glicemie, examinare psihologica si psihiatrica, spirometrie, hemograma si audiograma. In functie de natura activitatii, uneori sunt cerute si examen VDRL si coproparazitologic.
Medicul de medicina muncii ii poate solicita medicului de familie o adeverinta sau o scrisoare medicala care sa ateste starea de sanatate a viitorului angajat. De asemenea, pentru confirmarea unui diagnostic, poate sa solicite si examenul unui medic de alta specializare, insa decizia de aptitudine in munca ii apartine integral.
Ce faci daca ai nevoie de fisa medicala pentru permis auto?
Pentru a obtine acest document, in absenta caruia nu poti deveni sofer cu acte in regula, vei efectua, intr-o singura zi si cu o singura deplasare la clinica, urmatoarele tipuri de investigatii medicale: medicina interna, ORL, oftalmologie, ortopedie/chirurgie, neurologie si psihiatrie.
Daca esti suferind de diabet de tip I, trebuie sa ai asupra ta si o scrisoare medicala de la un specialist diabetolog, in care sa fie trecute diagnosticul, tratamentul si recomandarea daca solicitantul este sau nu apt pentru a conduce un autovehicul. In plus, purtatorii de ochelari de vedere trebuie sa ii aiba si pe acestia asupra lor, cand efectueaza examinarea oftalmologica.
Controalele sunt efectuate cand doresti sa urmezi cursurile unei scoli de soferi, dar si daca ai permisul anulat sau suspendat pentru diverse abateri sau in cazul in care acesta a expirat.
Cum obtii fisa medicala pentru permis portarma?
Pentru a capata sau a prelungi dreptul de a detine o arma, este necesara efectuarea mai multor consultatii: medicina interna, ORL, oftalmologie, ortopedie/chirurgie, neurologie si psihiatrie. In plus, este nevoie si de un aviz psihologic.
Acest aviz le este necesar detinatorilor de arme si munitii, fie ei persoane fizice sau juridice. Este vorba despre cadre militare, demnitari, vanatori, instructori la un poligon de tir sportiv, armurieri si colectionari de arme sau gestionari de arme si munitii.
La o clinica specializata, vei obtine documentul de care ai nevoie cu maxima promptitudine, in urma unor examinari realizate cu profesionalism deplin, de experti in domeniu!