Tratarea deșeurilor în funcție de natura lor

Recuperarea deșeurilor este posibilă numai dacă acestea au fost mai întâi sortate și tratate. Deșeurile sunt mai întâi colectate și apoi transportate la centrele de tratare. În centrele de sortare, deșeurile sunt sortate manual, mecanic sau automat și vor fi incinerate, compostate, reciclate, valorificate etc. în funcție de natura lor. Deșeurile electrice nu sunt tratate sau valorificate în același mod ca deșeurile industriale, comerciale, agricole sau deșeurile finale (care nu mai sunt susceptibile de a fi tratate).

Pentru procesul de valorificare deșeuri, acestea pot fi clasificate ca deșeuri neorganice, nereciclabile (care vor fi reciclate în compost sau metanizate) sau deșeuri nefermentabile care vor trebui supuse unui tratament special. Deșeurile nefermentabile sunt tratate cu cea mai mare atenție, scopul fiind recuperarea materialelor interesante după o etapă de reciclare.

De ce să îți reciclezi deșeurile?

Sortarea, reciclarea și recuperarea deșeurilor sunt benefice în mai multe moduri. Este treaba tuturor, acest gest este bun pentru planetă, pentru mediu, pentru orașe, pentru natură și pentru buget. Recuperarea deșeurilor este mai presus de orice a alege să adopte o atitudine responsabilă, pozitivă și dezirabilă.

Materiile prime naturale nu sunt infinite și departe de a fi inepuizabile. Sursele de minerale și metale, de exemplu, par să fie deja în declin. Acest lucru se traduce prin prețuri mai mari: aluminiul și oțelul se confruntă în prezent cu o creștere a prețurilor (creștere de la 50 la 80%). Pentru a păstra generațiile viitoare și a gestiona cât mai bine resursele planetei noastre, este o idee bună să reciclăm și să recuperăm deșeurile. Este o modalitate simplă și eficientă de a economisi resursele naturale și reutiliza materialul existent. Acest proces evita deșeurile, odata reciclate și valorificate deșeurile fiind un obiect nou. Recuperarea deșeurilor înseamnă și limitarea poluării solului, aerului și apei. 

Valorificarea deșeurilor înseamnă angajarea unei abordări de dezvoltare durabilă, înseamnă și angajamentul față de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *