Un avocat specializat in fonduri europene te poate ajuta sa atragi finantari pentru afacerea ta

Fie ca ai o afacere mica, mijlocie sau mare, ca si membru al Uniunii Europene poti accesa fonduri europene. Nu conteaza daca tocmai incepi afacerea sau ai deja una si ai nevoie de finantare. Exista diverse programe de finantare pe care le poti accesa, indiferent de natura afacerii tale.

Insa accesul la fondurile europene poate fi dificil. Trebuie sa identifici investitia, sa pregatesti dosarul, sa depui si sa implementezi proiectul. De asemenea, trebuie sa transmiti organismului intermediar (OI) documente. Unele dintre acestea sunt cererea de prefinantare, contract de furnizare bunuri sau prestare servicii si scrisoarea de garantie bancara asociata cu suma prefinantarii solicitate.

Fiecare dintre aceste documente presupun diverse aspecte si munca. Fie trebuie sa apelezi la organismul intermediar, sa verifici, evaluezi, stabilesti, intocmesti, depui sau sa semnezi ceva. Pentru unii, asta presupune bataie de cap, fiind greu de realizat.  

In principiu, trebuie sa faci ceva lucruri. De aceea majoritatea afacerilor apeleaza la experti in obtinerea fondurilor europene. Desi exista consultanti care se ocupa cu asa ceva, avocatii specializati in obtinerea fondurilor europene te pot ajuta la fel de bine.

Cum te poate ajuta un avocat sa accesezi fonduri europene?

Ei bine, sunt o serie de servicii pe care un avocat specializat in fonduri europene ti le poate oferi. Acestea sunt:

  • Consultanta. Avocatul iti va oferi consultanta si informatii cu privire la posibilitatea accesarilor fondurilor europene. 
  • Redactarea documentelor. Acestea sunt necesare daca vrei sa obti fonduri nerambursabile. Acestea pot fi memorandumuri, puncte de vedere sau opinii legale.
  • Corespondenta juridica. Acesta se ocupa de “convorbirile” cu organismele intermediare sau autoritatile de management, legate de legalitatea operatiunilor pe care le efectuezi.
  • Asistenta si reprezentare juridica. Acestia te pot reprezenta sau asista in functie de nevoi. In unele situatii in care cererea de finantare poate fi respinsa sau ti se cere rambursare. Astfel, pentru a beneficia de fondurile europene, avocatul te ajuta cu privire la reprezentarea sau asistenta legata de contestatii si diverse actiuni in instanta.

In alte situatii pot aparea acuzatii de frauda si suspiciuni cu privire la accesarea fondurilor europene. Avocatul te va reprezenta sau asista in instanta in aceste situatii, daca e nevoie.

In principiu, avocatul te poate indruma in directia potrivita cand vine vorba de accesarea fondurilor europene. Comparativ cu consultantii, acestia te pot si reprezenta sau asista in instanta, din diferite motive. Astfel, nu doar ca iti cresc sansele de reusita, dar scad sansele unui esec (precum acuzatiile de frauda).

Tu poti beneficia de fonduri europene?

Desi sunt unele domenii care beneficiaza mai mult ca altele, principalul criteriu este ca sa fii cetatean european. Fondurile europene sunt axate indeosebi pe microintreprinderi si IMM (intreprinderi mici si mijlocii). Acestea sunt afacerile care au nevoie de mai multa sustinere financiara, dar si cei care pot ajunge nume importante pe piata. Fondurile pot acoperi si o parte din salarii, dar si anumite investitii de dezvoltare pe care antreprenorul si le doreste.

Microintreprinderile se caracterizeaza ca avand mai putin de 10 salariati si o cifra anuala de afaceri mai mica de 2 milioane de euro. Intreprinderile mici au sub 50 de angajati si sub 10 milioane de euro cifra de afaceri anuala. Iar intreprinderile mijlocii au sub 250 de angajati si o cifra de afaceri anuala sub 50 de milioane de euro.

Desigur, organizatiile non-profit si start-up-urile sunt de asemenea puncte de interes pentru fondurile europene. Pentru acestea, sunt anumite call-uri de finantare care trebuie foarte bine studiate. Un avocat specializat in fonduri europene va fi intotdeauna la curent cu noile surse de finantari.

Alte doua mari categorii sunt cercetatorii si agricultorii. Cercetarea si inovarea sunt extrem de importante pentru strategia UE. astfel exista o serie de programe dedicate acestora, create de institutiile europene. Fie organizatie sau persoana fizica, poti accesa aceste fonduri cand vine vorba de cercetare si inovare.

Agricultorii au putin mai multa munca daca vor sa acceseze fondurile europene. Trebuie respectate cerinte legate  de sanatatea si bunastarea animalelor, sanatatea plantelor, sanatatea publica si mediu. Altfel spus, UE isi propune ca prin aceste fonduri sa aduca la un anumit standard segmentul agricol, iar pentru acest lucru este nevoie de impunerea anumitor reguli si directii.

Accesarea fondurilor europene poate fi miscarea potrivita pentru afacerea ta, insa presupune prea multa munca si bataie de cap. Apeleaza la serviciile unui avocat specializat in fondurile europene pentru a le accesa cu usurinta. Poti apela si la consultantii specializati in asta Insa, in diverse situatii, doar avocatul te poate asista sau reprezenta in instanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *