Tiroida si sarcina: de ce este importanta verificarea starii de sanatate a tiroidei inainte de a ramane gravida

Tinerele femei care doresc sa devina mame trebuie sa fie constiente de importanta verificarii starii de sanatate a tiroidei inainte de a concepe un copil. Aceasta glanda joaca un rol esential in dezvoltarea creierului si inteligentei copilului, iar nivelul de hormoni tirodieni din sangele mamei in primul trimestru de sarcina este vital pentru acest proces

Verificarea starii de sanatate a tiroidei inainte de sarcina este importanta pentru a asigura o sarcina sanatoasa si o dezvoltare optima a copilului din punct de vedere fizic dar mai ales intelectual.Aceasta verificare poate ajuta la detectarea si tratarea precoce a problemelor tiroidiene, prevenind astfel complicatiile asociate cu acestea.

Medicul endocrinolog are un rol esential in verificarea starii de sanatate a tiroidei si in tratarea problemelor tiroidiene. Acesta poate recomanda teste specifice si poate stabili un plan de tratament adecvat in cazul in care se detecteaza o afectiune tiroidiana. Este important sa se consulte un specialist endocrinolog in cazul in care se suspecteaza o problema tiroidiana.

Ce este tiroida si care sunt rolurile sale esentiale in organism

Tiroida este o glanda situata la nivelul gatului, care are rolul de a produce hormoni tirodieni. Acesti hormoni sunt esentiali pentru buna functionare a organismului, avand efecte asupra metabolismului, cresterii si dezvoltarii, activitatii sistemului nervos central precum si asupra starii de sanatate a pielii, parului si unghiilor.

Simptomele problemelor tiroidiene

Desi multe femei nu sunt constiente de problemele tiroidiene, acestea pot fi detectate prin prezenta unor simptome specifice, cum ar fi oboseala cronica, cresterea in greutate sau scaderea in greutate nejustificata, probleme de concentrare si memore, depresie si anxietate,nervozitate, dureri de gat sau modificari ale vocii, precum si probleme de infertilitate.Din pacate multa vreme boala tiroidiana este asimptomatica, simptomele apar de obicei in stadii avansate.

Functia tiroidei poate fi afectata in doua sensuri, hipotiroidismul si hipertiroidismul. Hipotiroidismul se refera la o cantitate insuficienta de hormoni tirodieni produsi de glanda tiroida, cauzand simptome precum oboseala, depresia, ingrasarea sau sensibilitatea la frig. Hipertiroidismul, pe de alta parte, se refera la o cantitate prea mare de hormoni tirodieni si poate cauza simptome precum pierderea in greutate, anxietatea, tremuratul mainilor sau hiperactivitatea.

Diagnosticarea si tratamentul acestor afectiuni ale tiroidei sunt importante pentru a asigura o buna functionare a organismului si pentru a preveni complicatiile ulterioare. Tratamentul poate include medicatia, terapia cu iod radioactiv sau chirurgia, in functie de cauza si gravitatea afectiunii. Este important sa se monitorizeze nivelurile hormonilor tirodieni prin analize regulate si sa se consulte un medic endocrinolog in cazul in care apar simptome suspecte de probleme ale tiroidei.

De ce este important sa se verifice starea de sanatate a tiroidei inainte de a deveni gravida

In primul trimestru de sarcina, dezvoltarea creierului si inteligentei copilului depinde in exclusivitate de cantitatea de hormoni tirodieni din sangele mamei, el neavand inca tiroida functionala.Daca nivelul acestor hormoni este scazut, exista riscul ca acel copil sa aiba probleme de dezvoltare la nivelul creierului si a inteligentei(retard mintal de diverse grade pana la stadiul de cretinism) iar in cazuri grave sa se nasca cu malformatii. Deci, fara un control endocrinologic inainte de a ramane insarcinata, exista riscul de a naste copii cu diverse grade de retard mintal.

Este important ca femeile care doresc sa ramana insarcinate sa consulte un medic endocrinolog inainte de a concepe, astfel incat sa poata fi monitorizate nivelurile de hormoni tirodieni si sa se poata lua masurile necesare pentru a preveni problemele de dezvoltare la nivelul creierului si inteligentei copilului.

“Consider ca este esential ca femeile care doresc sa ramana insarcinate sa consulte un medic endocrinolog inainte. Acest lucru permite sa le fie monitorizate nivelurile de hormoni tirodieni, care sunt esentiali pentru dezvoltarea optima a creierului si inteligentei copilului”, spune Dr. Andreea Paraliov, medic primar endocrinologie.

In cazul in care nivelurile de hormoni tirodieni sunt scazute, medicul poate recomanda suplimentarea cu hormon tiroidian sintetic (Euthyrox)pentru a asigura o cantitate optima de hormoni in timpul sarcinii.

Pe parcursul sarcinii, este important sa se continue monitorizarea nivelurilor de hormoni tirodieni, astfel incat sa se poata lua masurile necesare in cazul in care apar schimbari sau probleme. De asemenea, este important sa se consulte un medic in cazul in care apar simptome precum oboseala, depresie sau sensibilitate la frig, care pot indica o cantitate insuficienta de hormoni tirodieni. Prin acest control endocrinologic atent, se poate asigura o dezvoltare sanatoasa a copilului si se poate preveni aparitia problemelor la nivelul creierului si a inteligentei acestuia.

De asemenea hipertiroidismul ideal este sa fie corectat inainte de a concepe un copil pentru ca excesul de hormoni tiroidieni in sangele mamei ca si tratamentul cu antitiroidiene de sinteza in timpul sarcinii pot afecta negativ dezvoltarea copilului.

Controlul endocrinologic dupa nastere

La 6 luni dupa nastere, este recomandat sa se faca un control endocrinologic deoarece exista posibilitatea declansarii tiroiditei postpartum, o afectiune autoimuna care poate afecta functionarea tiroidei. Acest control poate ajuta la detectarea si tratarea precoce a acestei afectiuni, prevenind astfel complicatiile si problemele de sanatate asociate.

Tiroidita postpartum este o afectiune autoimuna care poate aparea la 6 luni dupa nastere si care poate afecta functionarea tiroidei ajungand pana la stadiul de hipotiroidism.Simptomele acestei afectiuni pot include oboseala cronica, cresterea in greutate nejustificata, probleme de concentrare si memorie, depresie si anxietate, etc.

Este important sa se consulte un specialist endocrinolog in cazul in care se suspecteaza o tiroidita postpartum, pentru a se stabili un plan de tratament adecvat si a se preveni complicatiile si problemele de sanatate asociate.

Monitorizarea tiroidei dupa nastere este esentiala pentru a detecta si trata orice probleme tiroidiene care pot aparea. Prin acordarea atentiei cuvenite starii de sanatate a tiroidei dupa nastere, putem asigura o calitate optima a vietii si preveni complicatiile asociate cu problemele tiroidiene.

“Verificarea starii de sanatate a tiroidei inainte de a deveni gravida si controlul endocrinologic dupa nastere sunt etape importante in asigurarea unei sarcini sanatoase si a unei dezvoltari optime a copilului. Este esential sa fim constiente de rolul tiroidei in organism si de impactul pe care problemele tiroidiene le pot avea asupra dezvoltarii creierului si inteligentei copilului. Prin acordarea atentiei cuvenite starii de sanatate a tiroidei, putem asigura o sarcina sanatoasa si o dezvoltare optima a copilului”, spune Dr. Andreea Paraliov.

In concluzie, daca te preocupa sanatatea ta si a viitorului copil, nu ezita sa faci un pas important si sa apelezi la cabinetul Dr. Andreea Paraliov din Craiova. Cu un control de specialitate inainte de a ramane gravida, vei putea fi sigura ca faci tot ce este mai bine pentru tine si pentru copilul tau.

Programarea ta poate fi facuta cu usurinta prin intermediul numarului de telefon 0723 189 359, iar daca esti asigurata, consultatia este GRATUITA.

Programeaza-te acum la cabinetul Dr. Andreea Paraliov din Str. Imparatul Traian, nr. 57 din Craiova. Aceasta decizie poate fi una dintre cele mai importante pe care le-ai luat vreodata si te poate ajuta sa ai o sarcina normala si o dezvoltare sanatoasa optima a copilului tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *