5 pasi pentru intretinere corecta a vehiculului tau

Cu o intretinere corecta se poate prelungi durata de viata a oricarui vehicul. Indiferent daca ne gandim la masini mici sau la camioane pentru transport marfuri, regulile pentru o intretinere corecta sunt la fel.

Multi isi pun intrebarea, cum se poate ca unele masini functioneaza impecabil si dupa zeci de ani de utilizare iar altele sunt intr-un hal de nedescris.

In mod cert timpul isi pune amprenta pe toate vehiculele. Cu toate acestea, stiind cateva reguli clare, putem imbunatati performanta vehiculului nostru, pastrandu-l intr-o performanta buna.

Reguli de intretinere corecta a vehiculelor

Sunt 5 reguli foarte importante dupa care daca ne ghidam avem sanse mari ca vehiculul nostru sa prinda mai multe veri decat masinile altora. Sustinem ca preventia este mai ieftina decat reparatia unei defectiuni asa ca sfatul nostru este sa prevenim pe cat se poate defectiunile, cu o intretinere regulata.

Bineinteles ca nu se pot preveni toate defectiunile insa se pot reduce riscurile unor defectiuni grave daca tinem cont de urmatoarele reguli.

Control tehnic periodic

Una dintre cele mai importante reguli este sa facem controlul tehnic al vehiculului nostru chiar daca nu prezinta defectiuni vizibile. Unele piese pot avea uzura dar aceasta sa nu fie vizibila si sa nu prezinte un pericol, totusi sa cauzeze in timp alte defectiuni.

De multe ori unele probleme pot fi depistate doar dupa o verificare amanuntita. De exemplu pot fi bucse de la directie care sa prezinta uzura si sa nu mai amortizeze. Bucsele au rolul sa preia o parte din tensiuni si sa le amortizeze (sunt din cauciuc). Fara bucse, tensiunile create pot strica alte subansambluri.

Este important ca vehiculul nostru sa aiba un program de verificare tehnica periodica dupa care sa urmeze reparatiile defectiunilor depistate, oricat de mici ar fi ele.

Alege un service de reparatii de incredere

Alegerea unui service de calitate poate face diferenta intre o lucrare bine facuta si una de mantuiala. Multi proprietari de vehicule merg pe incercate si isi repara masina sau camionul la primul mecanic care le iese in cale.

Este posibil sa aiba noroc si acesta sa fie de incredere si sa faca o munca foarte buna. Nu dorim sa spunem ca mecanicii care nu lucreaza la un service autorizat nu ofera servicii de calitate.

Sunt mecanici care lucreaza ca si liberi profesionisti si ofera servicii de calitate superioara. Daca exista un astfel de liber profesionist care ofera servicii de calitate, acesta in mod sigur, in scurt timp, isi va face un service autorizat unde putem merge sa ne facem reparatiile periodice.

Important este sa lucram cu un service autorizat care isi asuma responsabilitatea pentru reparatiile facute pe vehiculul nostru si sa ne ofere garantie pe reparatiile facute.

Cumpara piese de calitate

Daca tinem cont de punctul anterior atunci acesta va fi unul accesibil. Nici un service de incredere nu va lucra cu piese de proasta calitate sau de origine incerta.

In intretinerea vehiculelor, eficienta consta in mare parte din alegerea pieselor de schimb. Acestea trebuie sa fie neaparat de calitate. Diferenta dintre diverse piese de schimb, de cele mai multe ori o reprezinta materialul din care sunt fabricate.

Daca materialului este de calitate slaba, piesa respectiva se va uza mult mai repede si va cauza defectiuni si la piesele cu care conlucreaza. De cele mai multe ori, piesele ieftine sunt facute din materiale de slaba calitate.

Un mecanic bun nu va lucra niciodata cu piese de slaba calitate pentru ca stie ca reparatiile facute cu astfel de piese nu vor tine. Orice service de reparatii cutii viteze ofera garantie pe manopera tocmai pentru ca stie ca piesa utilizata este una de calitate.

Schimbarea pieselor care prezinta uzura fizica

Reparatiile pe vehicule trebuie facute de fiecare data cand pe piese apare uzura fizica. Unii mecanici atrag atentia proprietarului ca si acolo ar trebui lucrat dar nu insista pe problema respectiva.

Astfel se poate intampla ca piesa sa nu fie schimbata si in timp aceasta sa provoace si alte defectiuni.

Utilizeaza ulei de calitate pentru protectia pieselor

Consumabilele de tipul uleiului utilizat sunt foarte importante in intretinerea vehiculelor. Uleiurile indiferent in ce mecanism sunt, au rol de protectie si de ungere a pieselor. Astfel de mecanisme sunt motorul propriu-zis sau mecanismul cutiei de viteze al vehiculului.

Piesele care sunt protejate cu ulei de buna calitate se uzeaza mult mai incet. Totodata uleiul are rol de reducere a temperaturii de lucru a pieselor, reducand riscul de incingere a pieselor.

La controlul periodic, se verifica de fiecare data calitatea si cantitatea uleiului din toate sistemele pentru ca acesta sa furnizeze protectie maxima mecanismelor in care functioneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *